Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

И Кърджали в защита на нашите медици в Либия

 09 Февруари 2007

Днес и Кърджали се присъедини към националната инициатива “Не сте сами” в подкрепа на несправедливо осъдените наши български медицински сестри в Либия. Тази сутрин точно в 9 часа в двата централни храма в града – църквата “Св. Георги Победоносец” и джамията, отец Петър и районният мюфтия Шабанали Ахмед включиха в службите си молитва за здраве и скорошно освобождаване на невинно осъдените в Либия български сестри и палестинския лекар.
В 13.00 часа медици от всички здравни заведения в цялата област излезнаха на мълчалив протест пред сградите на лечебните заведения. Минутата мълчание беше нарушена само от воя на сирените. Служителите на дирекция “Гражданска защита” изразиха своята съпричастност като се включиха освен с оповестителната система и с наличната си техника. Специализираните автомобили на пожарната и линейките на Центъра за спешната помощ също включиха сирените в знак на подкрепа.
Половин час по-късно, в 13.30 часа, от три посоки, в три лъча – от ДКЦ № 1 /бившата поликлиника/, от Дома на културата и от ГПЧЕ “Христо Ботев” в Кърджали, тръгна шествие, водено от представители на медиите, на съсловните организации на медиците, от КНСБ и КТ “Подкрепа”, от общината, от езиковата гимназия. Кулминацията бе на централния градски площад “Освобождение”, където кърджалийци заявиха позицията си срещу несправедливото задържане на нашите сестри в Либия.
“Не сте сами! Ние сме с вас!”,”Не на несправедливите присъди!”,”Вярваме в невинността ви – подкрепяме ви!”,”Искаме свободата ви!” – това бяха думите, които звучаха от трибуната на площад “Освобождение”. Стотици кърджалийци се присъединиха към инициативата, която бе организирана тук от Община Кърджали, в-к “Стандарт”, местните структури на КНСБ, на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, Български лекарски съюз.
Думи в подкрепа на българските медици отправиха представители на различни институции и организации, деца от учебните заведения в града. Председателят на Детски и Младежки парламент към ОДК съобщи, че по време на организарата от тях подписка в подкрепа на медици са набрани до момента над 4 010 подписа. Документът беше връчен на областния управител инж. Ангел Коджаманов с молба да бъде представен в Министерството на външните работи.
Повече от 10 души се изказа от трибуната в подкрепа на нашите медици. Сред тях беше и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. “Всички сме тук днес, за да изразим нашата човешка съпричастност към съдбата на петте наши сънароднички, които повече от 8 години гният в либиските затвори. Днес сме тук, за да изразим своя протест срещу несправедливите смъртни присъди. Тук сме, за да кажем “Не сте сами!” на Валя, Валентина, Кристияна, Снежана и Нася, както и на палестинския лекар Ашраф.Цяла България и целия свят станаха свидетели, че съдебния процес срещу мединиските ни сестри е опорочен.”, каза пред стотиците присъстващи инж. Азис.

Още снимки
 Прочитания: 2237 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign