Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Пътуващата изложба „Пактът Рьорих“ – История и съвременност бе открита в Кърджали

 17 Юни 2017

Пътуващата изложба „Пактът Рьорих“ – История и съвременност бе открита в Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали.
Експозицията пред присъстващите ученици и общественици представиха директорът на гимназията Йорданка Чавдарова и от Марга Куцарова, ръководител българския клон на Международния център.
Изложбата представя историята на Пакта Рьорих - първият международен договор за защита на културните ценности в мирно време и по време на въоръжен конфликт. Подписан във Вашингтон през 1935г., днес той е действащ международен договор, който предоставя защита на културните ценности и е единствен, който защитава образователни и научни учреждения, обясни Марга Куцарова. Тя посочи и неговата функционалност, помолена да коментира какво прави Пакта по отношение на съсредоточените в Близкия Изток всякакви паметници на културата. Това, което ЮНЕСКО успя да направи през последните години, бе въвеждането на наказателна отговорност за умишлено унищожаване на културни ценности и има вече първият осъден, каза Куцарова.
Кърджали е вторият град, след Силистра, който представя изложбата. Езиковата гимназия е домакин, като част от мрежата на асоциираните училища към ЮНЕСКО. С МОН осъществяваме проект с тази пътуваща изложба и тя е предназначена за училищата, асоциирани към ЮНЕСКО.
Езиковата гимназия „Христо Ботев” е част от мрежата на асоциираните училища към ЮНЕСКО в България и за това сме тук, посочи още г-жа Куцарова. Изложбата представя историята на Пакта Рьорих - първия международен договор за защита на културните ценности в мирно време и по време на въоръжен конфликт.
Идеята за защита на културните ценности се заражда у Николай Рьорих още докато той живее и твори в Русия през 1903г., а като международен договор Пакта е подписан в САЩ през 1935г. Той е действащ международен договор, който предоставя защита на културните ценности и е единствения, който защитава образователни, научни учреждения.Изложбата ще остане в Кърджали до 23 юни.

Още снимки
 Прочитания: 2244 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign