МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
18 Октомври 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[17 Юни 2017]

Пътуващата изложба „Пактът Рьорих“ – История и съвременност бе открита в Кърджали


[Още снимки]

Пътуващата изложба „Пактът Рьорих“ – История и съвременност бе открита в Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали.
Експозицията пред присъстващите ученици и общественици представиха директорът на гимназията Йорданка Чавдарова и от Марга Куцарова, ръководител българския клон на Международния център.
Изложбата представя историята на Пакта Рьорих - първият международен договор за защита на културните ценности в мирно време и по време на въоръжен конфликт. Подписан във Вашингтон през 1935г., днес той е действащ международен договор, който предоставя защита на културните ценности и е единствен, който защитава образователни и научни учреждения, обясни Марга Куцарова. Тя посочи и неговата функционалност, помолена да коментира какво прави Пакта по отношение на съсредоточените в Близкия Изток всякакви паметници на културата. Това, което ЮНЕСКО успя да направи през последните години, бе въвеждането на наказателна отговорност за умишлено унищожаване на културни ценности и има вече първият осъден, каза Куцарова.
Кърджали е вторият град, след Силистра, който представя изложбата. Езиковата гимназия е домакин, като част от мрежата на асоциираните училища към ЮНЕСКО. С МОН осъществяваме проект с тази пътуваща изложба и тя е предназначена за училищата, асоциирани към ЮНЕСКО.
Езиковата гимназия „Христо Ботев” е част от мрежата на асоциираните училища към ЮНЕСКО в България и за това сме тук, посочи още г-жа Куцарова. Изложбата представя историята на Пакта Рьорих - първия международен договор за защита на културните ценности в мирно време и по време на въоръжен конфликт.
Идеята за защита на културните ценности се заражда у Николай Рьорих още докато той живее и твори в Русия през 1903г., а като международен договор Пакта е подписан в САЩ през 1935г. Той е действащ международен договор, който предоставя защита на културните ценности и е единствения, който защитава образователни, научни учреждения.Изложбата ще остане в Кърджали до 23 юни.

Новината е посетена: 705 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Вили Болярка