Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на община Кърджали предложи да бъде направено обществено обсъждане за намеренията на "Горубсо-Кърджали" АД

 10 Февруари 2007

Да бъде направено обществено обсъждане за намеренията на "Горубсо-Кърджали" АД и то да бъде осъществено още следващата седмица, предложи кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис по време на проведената вчера среща между ръководствата на дружеството, Общината и Общински съвет. Срещата се проведе по инициатива на градоначалникът и на нея бяха дискутирани както проблема със запрашаването от хвостохранилището, така и заявлението на фирмата за издаване на разрешително за експлоатация на действащо предприятие, класифицирано като “предприятие с висок рисков потенциал”, в което фирмата представя и намерение за добив на злато на кюлчета.
Шефът на предприятието инж. Живка Ковачева, уточни, че за 65-годишната си история "Горубсо-Кърджали " АД няма нито един случай на авария, застрашаваща здравето на кърджалийци. Тя приветства идеята да има непрекъснат мониторинг на запрашаването от хвостохранилището.
Г-жа Ковачева призна, че има дни в годината, когато обектът създава проблеми на населението от близките села но увери всички участници в срещата, че в този прах няма опасни вещества.
Що се отнася до вредните вещества от производството на фирмата пробите за тях се взимат от РИОСВ -Хасково и се анализират там. Те се контролират от Министерство на икономиката, което дава разрешение за внос, търговия и транспорт по особен ред. Другите контролни органи са РИОСВ-Хасково по отношение на остатъчните им концентрации, и ОД "Полиция" относно количествата, каза още инж. Живка Ковачева управител на “Горубсо-Кърджали” АД.
 Прочитания: 2414 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign