МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
23 Ноември 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[02 Юли 2017]

„Огън и вино” в първия Ден на Перперикон


[Още снимки]


С 45-минутен спектакъл „Огън и вино” бе отбелязан първия Ден на Перперикон. Идеята е празникът да се провежда всяка година. Въпреки рекордните първоюлски температури стотици кърджалийци - възрастни и деца изкачиха Скалния град на траките.Имаше гости от Гоце Делчев, София, Ямболско. Сред посетители бе и народният представител от региона Александър Симов. Археологическият комплекс в събота вечер грейна с цялото си художествено осветление и с изградената алейна мрежа. Резерватът изцяло е направен като парк със стълбища и дървени пътеки,които позволяват по -добър достъп на посетителите. Хората подчертаваха,че са изненадани от това, което виждат и че неслучайно Перперикон се нарежда сред Чудесата на България.
Посетителите преминаваха през централната порта и каменната улица, спираха до Тронната зала и залата с олтара-сърцето на прочутото светилище на Дионис–Загрей,където древните траки извършвали т. нар. прорицания с огън и вино. Точно в 21 часа там започна интерпретативната възстановка на винено-огнения обряд. Многобройната публика стана свидетел на древния ритуал, изпълнен от над 30 артисти и танцьори край олтара на Дионис.
„Жрицата изсипва вино в огъня и по високо издигналия се пламък тя гадае дали ще има войни, плодородие, колко деца ще се родят и всичко, което е вълнувало живелите на Перперикон. Основното послание на спектакъла „Огън и вино” е да вярваме в собствените си сили, защото животът и тогава, и днес, зависи от самите нас, от нашите усилия”, сподели Любомир Фърков, сценарист и режисьор на спектакъла. В главаната роля на владетеля „влезе” актьорът Стилиян Николов. Изключително попадение е музикалното оформление на спектакъла, дело на младия композитор Георги Стрезов.За цялостното въздействие на представлението допринесоха и танцьорите от Фолклорния ансамбъл при Дома на културата в Кърджали с хореограф Васко Василев. Фирма „Хризантема” и Виктор Николов изпълниха огън ефектите.
На фона на естествения декор на планината стотици успяха да съпреживеят събития, случили се преди повече от две хиляди години. В Двореца на тракийските царе гостите присъстваха и на огнено –винен ритуал, по който древните гадаели и разчитали важни символи.
Поредното представление на спектакъла – възстановка „Огън и вино” е част от успешно приключилия европейски проект ”Перперикон-дом на богове и хора” на стойност 4 млн. лв., спечелен от община Кърджали по ОП "Регионално развитие" 2007-2013г.
„Перперикон е еталон и норма за предоставяне на туристическия продукт. Никъде у нас, нито на Балканите, нито в Европа може да се види място, което има такава магия и такова излъчване на древност, а чрез този проект ние го приближихме и до съвремието. Радваме се, че можем да предадем на следващите поколения това богато наследство”, коментира преди 3 години, когато приключи проектът, кметът инж. Кърджали Хасан Азис.
Голямо е значението на проекта за социализация на археологическия комплекс, който привлича все повече туристи.„Българската държава от рано разбра значимостта на Перперикон и в рамките вече на 17 г. за археологически проучвания и изграждане на път, паркинг и павилиони са вложени приблизително 17-18 млн. лв., предоставени от държавата и по европроекти”, сподели ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров. Той припомни пред присъстващите думите на градоначалника, че археологическият комплекс е едно най-печелившите общински предприятия, което носи годишно стотици хиляди левове приходи. Професорът допълни, че тези оценки на общината и особено нестихващия интерес на български и чужди туристи дават самочувствие на екипа да продължи проучванията на комплекса.

Новината е посетена: 577 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ
Кого бихте определили за Спортист на годината 2017 в категория „мъже и жени” в Община Кърджали?
САМИ ЕЛЕНОВ СОКОЛОВ /бокс /
ДИМИТЪР КАЛЧЕВ / волейбол/
ГЕОРГИ ПРОЙКОВ /кану-каяк/
СТАНИСЛАВ СТОЙЧЕВ СИМЕОНОВ /силов трибой/
АХМЕД МЮМЮН ОСМАН /футбол/

Начална дата на анкетата:
2017-11-10


Кого бихте определили за Спортист на годината 2017 в категория „юноши и девойки”в Община Кърджали?
ЕРГЮНАЛ САБРИ /бокс/
ДИМИТЪР ЯНКОВ НИКОЛОВ /водна топка/
ИВА ПЕТКОВА ПЕТКОВА / водна топка/
ГЕОРГИ ТАТАРОВ /волейбол/
ЕМИРДЖАН ВЕЖДИ ДУРАЛИ /кану - каяк /
ГАЛИН УРУМОВ – СИМЕОН КАМБУРОВ /кану- каяк/
БАЙРЯМ ОРХАН МУСТАФА - ДЖЕНК ИБРАХИМ /кану- каяк/
ГЕОРГИ ЧИЧЕВ /футбол/

Начална дата на анкетата:
2017-11-10
[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Вили Болярка