МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
18 Октомври 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[25 Юли 2017]

Телевръзка на Школата по астрономия на „Белите брези” и Южноевропейската обсерватория „Паранал“


[Още снимки]


На 25 юли бе осъществена телевръзка на Школата по астрономия и астрофизика на „Белите брези” с Южноевропейската обсерватория „Паранал“ – Чили, където са съсредоточени най – големите телескопи в света. Това съобщи Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали и организатор на 47- та лятна ученическа школа по астрономия и астрофизика край Ардино.„ Така учениците имаха възможност да комуникират с хора, работещи на най-високо ниво в астрономията. Видеовръзката се реализира със съдействието на кърджалиеца Валентин Димитров, който от много години е в екипа на тази обсерватория в Южна Америка”, уточни Узунбохосян.Школата е единственото място в България,където ученици и студенти могат директно да извършват наблюдения и да експериментират.
Школата започна на 19 юли и ще продължи до края на месеца в туристически комплекс „Белите брези“ край Ардино.В нея участват повече от 60 ученици от над 10 града - София, Пловдив, Врана, Русе, Стара Загора.„Имаме мощна съвременна техника, с каквато досега не сме разполагали – това са съвременни телескопи и цифрови камери за работа”, коментира Агоп Узунбохосян. Като преподаватели и този път са привлечени млади научни работници, талантливи астрономи и студенти. Сред тях са Светлин Тасев, завършил Харвард, Милен Минев докторант в Катедра „Астрономия” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, Александър Кортенков и Мирела Напетова от Института по астрономия. Обект на визуалните наблюдения тази година са слаби метеорни потоци и проментливи звезди. „С помощта на цифровата техника наблюдаваме и по - екзотични обекти в нашия Млечен път като кълбовидни звездни купове. Правим опити да засечем транзит на екзопланаети т. е. преминаване на планети извън Слънчевата система пред тяхната звезда – майка”, обясни директорът на Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали
47-та Школа по астрономия и астрофизика се организира от клуб „Вега” към НАО„Славей Златев” в Кърджали.

Новината е посетена: 936 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Вили Болярка