Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис: Предлаганите промени за такса "смет" не са работещи

 19 Септември 2017

Убедени сме, че промените за такса "смет", които се предлагат от Народното събрание, не са работещи. Това каза в "Денят започва" кметът на Кърджали и заместник-председател на НСОРБ Хасан Азис. В студиото на сутрешния блок той коментира гласуваните на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, инвестициите в образователната инфраструктура и други предизвикателства пред местната власт.
В Националното сдружение на общините има "завидно единство", включително и по темата за местните данъци и такси, заяви той. Азис припомни, че те отдавна са настоявали за нов закон, който да дава повече възможности на местната власт за увеличаване приходите. Сдружението е приело въвеждането на принципа "замърсителят плаща" и е направило поредица от предложения за такса "смет" в междуведомствените комисии в Министерски съвет, но нито едно не е прието и нито едно не е намерило място в законопроекта.
Ние сме убедени - и като УС на НСОРБ, и като местна власт, че промените, които се предлагат от Народното събрание не са работещи, не са ефективни, не са социално справедливи и няма да доведат до това - такса "смет" да се разпредели справедливо между жителите, категоричен беше кметът на Кърджали. Той допълни, че Сдружението има сериозни опасения и за събираемостта на таксата заради трите метода, предложени законопроекта.
Методиките в Закона за местните данъци и такси, касаещи такса "смет", трябва да бъдат увеличени с допълнителни начини за определянето ѝ, включително и методи, които заменят данъчната ставка - нашето виждане и предложение е по отношение на застроената площ. Това никъде в законопроекта е записано, подчерта Хасан Азис.
БНТ "Денят започва"


 Прочитания: 2086 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign