Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проведе се обществено обсъждане на отчета за изпълнението на Бюджет 2016

 21 Септември 2017

Бюджетът на община Кърджали за 2016 година е изпълнен на 92 процента по всички показатели. Той е успешен защото са постигнати всички цели, заложени в него и е заверен от Сметната палата. Това каза по време на общественото обсъждане на отчета на Бюджет 2016, което се проведе в Бизнес инкубатора снощи, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
За пореден път форумът премина при изключително слаб интерес от страна на гражданите, което предизвика и коментари от страна както на управляващи, така и на опозиция.
Самият отчет на Бюджет 2016 на община Кърджали представи председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа. В него той очерта параметрите на план-сметката в приходната и разходната и част. При заложени от 47 470 000 лева, бюджетът с актуализациите е достигнал 55 400 000 лева, каза Мустафа. Той припомни, че Община Кърджали има просрочени задължения от 15 млн. лева, от които 14 781 000 лв. са за местни дейности, а останалите за държавни. Дългът е от 9 238 000 лева, като в него се включват и кредите от фонд „Флаг“ за съфинансиране на проекти, съобщи председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа. Той посочи, че при план-сметка от 47 470 000 лева, бюджетът с актуализациите е достигнал 55 400 000 лева.
Коментар по документа направи и кметът инж. Хасан Азис. По думите му от години просрочените задължения на общината се задържат на едно и също ниво, а в същото време Общината не е ограничила своята дейност и инвестиционна програма.
Той подчерта, че общината е поемала финансиране на дейности, които са от компетенцията на държавата. „Голям ресурс е насочен към справянето с пораженията от бедствия и аварии. През последните години Междуведомствената комисия по подпомагане и възстановяване към Министерски съвет не е отпускала пари на общината“, каза инж. Хасан Азис и даде пример със свлачището в село Сипей, където при необходими 8 милиона лева, държавата отпуснала само 1 милион. „Дофинансирано е образованието с 200 000 лева. Дофинансират се и детските градини. Приходите от таксите не достигат за покриване на разходите за храна на децата. Общината заделя много средства за водоснабдяване на населени места и ремонт на общински пътища“, посочи в коментара си кметът на Кърджали инж. Хасан Ази.
Отчетът на Бюджет 2016 ще бъде подложен на гласуване на предстоящата сесия, която ще се проведе на 28 септември.Още снимки
 Прочитания: 2191 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign