Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали бе открит Европейският екологичен фестивал „Зелена вълна–21 век”

 28 Септември 2017

От днес в продължение на два дни Кърджали е домакин на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”. Той се провежда от Европейската комисия и фондация „Европейски екологичен фестивал“, а община Кърджали е партньор за седма година.„ Инициативата е част от 12-то издание на Международния екологичен фестивал за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда”, каза на откриването на форума Цветан Цветанов, председател на Съвета на фондация „Европейски екологичен фестивал“, който благодари за отличната организация и съдействие на община Кърджали. Гостите и участниците бяха приветствани и от зам.– кмета Веселина Тихомирова, която подчерта, че екологичното възпитание на младите хора е един от приоритетите за цялостното им изграждане като активни съвременни личности. Тазгодишното издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” започна с прожекция на филма „Газ над Гълъбово” на Цветан Симеонов от БНТ, а общо през дните на фестивала ще бъдат представени близо 20 филма. В Дома на културата кърджалийци имат възможност да разгледат и чудесната фотоизложба на екологична тематика на ученици от Фото клуб „От черно до бяло” към Общински детски комплекс- Кърджали. В първия ден на фестивала в двора на СУ”П. Р. Славейков” се проведе практическо занятия за подготовка за населението чрез придобиване на умения за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от терористични актове, природни бедствия и аварии.”Този път акцентът е върху действията на застрашените и на силите от единната спасителна система при ликвидиране на обгазяване, причинено от терористична дейност”, коментира Цветан Цветанов, председател на Съвета на фондация „Европейски екологичен фестивал.
Бе разяснено и демонстрирано как пребиваващите в административни и образователни институции трябва да реагират при обгазяване, причинено от терористичен акт.Практическите занятия по време на екофорума в Кърджали се ръководят от Димитър Разкалински, началник сектор "УОМП", община Кърджали и експерти от регионалните структури на НС “Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР, БЧК, Дирекция „Национална система 112“–МВР.
На 29 септември /петък/ в Бизнесинкубатора от 8,30 ч. ще започне образователна дискусия за надграждане на практическите умения на населението и младите хора за реагиране и справяне в критични ситуации, причинени от терористични актове, природни бедствия и аварии с участието на експерти от НС “Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, БАН, Асоциация на сухопътните войски на България, сектор „Управление при ОМП" в община Кърджали, БЧК и др. Ще бъдат прожектирани специализирани продукции с образователна и превантивна цел.В дискусията ще участват проф.Лъчезар Филипов, ръководител секция "Астрофизика на високите енергии", Институт за космически изследвания и технологии, БАН с презентация на тема "Приложение на космическите технологии при локализация на терористични действия довеждащи до пожари и обгазявания". Д-р Захари Бисеров, преподавател в Нов български университет, член на Управителния съвет на Асоциацията на Сухопътните войски на България ще запознае присъстващите с "Оръжията на тероризма и защитата от тях". По време на образователната дискусия ще бъдат прожектирани обучителни документални филми с образователна и превантивна цел, онагледяващи практики на превенции срещу терористични актове,природни бедствия и аварии.

Още снимки
 Прочитания: 1899 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign