Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали има адекватно развитие на приемната грижа

 29 Септември 2017

Ръководителят на проект „Приеми ме 2015" Огнян Христов и представители на Националния екип за организация и управление на проекта осъществиха работна среща с областния екип по приемна грижа в Кърджали. Те обсъдиха развитието на приемната грижа, както и някои от специфичните проблеми свързани с работата на социалните работници тук. Сред тях и възможността да бъде създадено още едно изнесено работно място в район, до където се налага често екипът да пътува.
„Ние сме отворени към предложенията на екипите във всички общини, стига те да са съобразени със спецификата на даден регион. В случая конкретно за Кърджали много бързо намерихме решение и предстои с усилията на областния екип и общинското ръководство промените да станат факт.”, коментира пред Общинско радио Кърджали Огнян Христов.
Той подчерта, че една от целите на проекта, които търпят реализация в момента, е всяка област да планира и създава толкова приемни семейства, колкото са необходими. В Кърджали това се случва и показателни са данните, според които при необходимост от приблизително 30 приемни семейства, към момента има 26 с настанени около 20 деца.
Областния екип и Дирекция „Социално подпомагане” са дали уверения, че имат готовност за достигане на необходимия брой приемни семейства спрямо потребностите за възрастова група от 0 до 3 години.
„В Кърджали има адекватно развитие на приемната грижа и аз съм приятно изненадан от работата на областния екип, още повече, че идвам след обиколка в страната и имам натрупани впечатления от различни области. Определено екипът тук има наличния професионализъм и не само това. Те имат отношение, много голямо желание да се свърши работата както трябва и не на последно място - разбиране на всички послания, които ние сме отправили, независимо дали те са задължителни указания или разговори в преките ни контакти с тях.”, каза Христов.
Ръководителят на проект „Приеми ме 2015” подчерта още, че за Кърджали, а и като цяло за района на Източните Родопи, изоставянето на деца не е характерно и тук не може да се каже, че има мащабно развитие на приемната грижа, просто защото няма такива потребности. Спецификите на отделните области в страната като географско положение и народопсихология са важен фактор са важен фактор за реализирането на услугата „приемна грижа” и националния екип го отчита. Тази тема се обсъжда и в Консултативния съвет към проекта заедно с Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, както и други неправителствени организации - Уницеф България, Националното сдружение на общините в България.
Вече се обсъжда и предложението проект „Приеми ме 2015”, който приключва през януари 2018г., да бъде удължен с още две години, с идеята да се развият постигнатите добри практики до степен създаване на един доказан ефективен модел на управление на предоставяне на услугата, който да доведе и до създаването на един национален стандарт за прилагане на приемната грижа.
„Това е необходимо, защото не можем докрай да разчитаме на европейско финансиране. В един момент държавата трябва да поеме своя ангажимент.”, каза още Огнян Христов.

Още снимки
 Прочитания: 2106 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign