Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис подписа договор за обновяване на образователната структура за близо 14 милиона лева

 29 Септември 2017

Договор за реализиране на проект "Обновяване и реконструкция на образователни обекти в гр. Кърджали" на стойност от близо 14 милиона лева подписа кметът инж. Хасан Азис през тази седмица. Това съобщи самият той днес по време на пътуващия брифинг с журналисти. Градоначалникът уточни, че финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година, а продължителността на проекта е 24 месеца. По думите на кмета това е най-мащабния проект в сферата на образованието, който се е случвал в последните 50 години в общината. Приоритетът „Образование”, който следва общинското ръководство, не е изведен самоцелно, а на базата на редица обществени обсъждания, подчерта инж. Хасан Азис.
Дейностите по проекта предвиждат ремонт на сградите и обзавеждане и оборудване на 5 училища и една детска градина. Това са СУ "П.Р.Славейков", за което са предвидени 3 318 343 лв., СУ "Отец Паисий"- 2 442 853 лв., Езикова гимназия "Христо Ботев" и ОУ "Св.Св. Кирил и Методии", които се помещават в една сграда с дейности за основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в размер на 4 126 097 лв. и ОУ "П.К.Яворов", където предвидените средства са в размер на 1 663 495 лв. За възстановяване на сградата на детска градина "Мир" по проекта са предвидени 1 425 000 лв.
Инж. Хасан Азис изтъкна, че част от проектите, с които общината е кандидатствала по оперативните програми на ЕС, са готвени отпреди 10 години. Като пример той посочи проекта за възстановяване на ДГ „Мир”. „През този период сме търсили финансиране докато се стигне до подписването на договора. Така, че ако нещо се случва в община Кърджали, то се случва и благодарение на усилията на ръководството на общината”, подчерта кметът.
Проектът представлява част от инвестиционна програма на Община Кърджали за реализиране на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие до 2020 година. Чрез реализирането му ще подобрим средата, в която се обучават нашите деца и за пореден път ще покажем, че образованието е един от основните приоритети в работата на община Кърджали", подчерта кметът.

Още снимки
 Прочитания: 1807 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign