Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тази вечер е кърджалийската премиера на филма за световната оперна прима Гена Димитрова „Обич За Гена”

 11 Октомври 2017

В рамките на културната програма за Деня на Кърджали – 21 октомври, тази вечер от 18 часа в НЧ „Обединение 1913” ще бъде представен документалния филм „Обич за Гена” – 69 минутна лента за живота и творчеството на голямата българска оперна прима Гена Димитрова.
Филмът за нея е направен по повод 75-годишнината от рождението й през миналата година, а негови автори са Димитър Сотиров и Милена Стойкова, племенница на великата българка.
Заедно с документалния филм, ще бъде представена и книгата на Димитър Сотиров „Гена Димитрова – от А до Я”.
Филмът е отличен с Първа награда в категорията „Спектакли и концерти“ на VI Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ – Велинград-2016 , получава и специалната награда на международното жури на XI Международен фестивал „Балфест“ за принос в опазването на културното наследство – Пловдив, октомври 2016 г. Лентата е номинирана за Наградата на София за 2017 г. в областта „Документално кино“.
„Обич за Гена” е произведен по молба на община Плевен по повод 75-годишнината на световната оперна прима през 2016 година. Изискването било да бъде с продължителност 60 минути, разказва в интервю за Общинско радио Кърджали Димитър Сотиров. Според него всичко, което смятали да вложи във филма, изисквало малко по-голяма продължителност. И успял да убеди съавтора на филма и негов продуцент Милена Стойкова за повече време. Така се стигнало и до създаването на 69-минутната лента, продължило около месец. Тя е показвана в София, Плевен, Русе, Калофер, Велинград, сега и в Кърджали, а също така и в Братислава и Берлин.
„Когато работихме върху материалите за филма потърсихме онова, което ги обединява. В крайна сметка решихме, че това е думата „обич” и така се роди заглавието „Обич за Гена”, разказва авторът.
В „Обич за Гена” зрителите ще могат да видят и чуят цели арии и дуети или части от тях от 12 заглавия в нейния репертоар. В кадрите тя си партнира с други колоси на световната оперна сцена като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Джакомо Арагал и др.
„Този филм е част от усилията да не губим нишката на това, което сме – като българи, като нация, като принос към световното културно наследство. Защото Гена е несъмнено част от него”, казва Димитър Сотиров.


 Прочитания: 1399 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign