Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инициативен комитет внесе предложение д-р Атанас Дафовски да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин”

 14 Октомври 2017

Представители на Граждански инициативен комитет, водени от председателя му д-р Атанас Илиев, връчиха на председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа и на кмета инж. Хасан Азис предложение за удостояване със званието “Почетен гражданин на община Кърджали” на д-р Атанас Дафовски.
Сред членовете на инициативния комитет са д-р Йордан Караиванов, д-р Гергана Гогова, Галя Берова, Ангел Матушев, арх. Никола Гаврилов, Байрам Юсеин, д-р Жени Стайкова.
„Ние - представителите на Граждански инициативен комитет, организатори на подписка за удостояване със званието “Почетен гражданин на община Кърджали” на д-р Атанас Дафовски, изразяваме своето безпокойство и категорично несъгласие с опитите да се политизира и използва делото и паметта на един достоен наш съгражданин с цел извличане на бъдещи политически дивиденти”, се казва в предложението. Пак там представители на Гражданския инициативен комитет предлагат да се намери подходящ случай за удостояването на д-р Атанас дафовски със званието „Потечетен гражданин на Кърджали”, свързан с 90-годишнината от създаването на болницата в Кърджали, което предстои през 2018 година.
Моето голямо желание е да се направи така, че в Кърджали да няма разделение и такива заслужили личности като д-р Атанас Дафовски – човек с мисия, да получат своето обществено признание без да бъдат политически омаскарени, каза по време на срещата кметът инж. Хасан Азис. По думите му почетният гражданин трябва да има широка обществена подкрепа, каквато безспорно има д-р Атанас Дафовски. „Порочно е един или двама граждани да се сетят и без да се допитат до гилдия и до широко обществено одобрение, да предлагат имена за удостояване със званието”, коментира инж. Хасан Азис случващото се в общественото пространство в последните седмици, което според него се затваря в тясна политическа рамка. Той изрази убеденост, че с предложението на Гражданския инициативен комитет се слага точка на опитите за разделение по въпроса за удостояването на д-р Атанас Дафовски със званието „Почетен гражданин на Кърджали”. Градоначалникът пое ангажимента да разговаря с всички общински съветници и да направи всичко възможно предложението на Инициативния комитет да бъде реализирано.
Председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа запозна представителите на Инициативния комитет с постъпилите през тази година предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин”. Едното от тях е за изявени спортни деятели във връзка със 100 години от създаването на Физкултурно дружество в Кърджали. Другото е от областния управител, който предлага д-р Атанас Дафовски. „На председателски съвет решихме тези две предложения да бъдат приети и реализирани, но това да стане във връзка с две годишнини, които настъпват през 2018 година – 100 от създаването на физкултурно дружество в Кърджали и 90 години от създаването на болницата”, обясни Раиф Мустафа. И съобщи намерението през ноември на заседание на Общинския съвет да бъде сформирана работна група от експерти, съветници, общественици, която да внесе промени в Правлиника за удостояване на граждани с отличия. Според Мустафа промените трябва да регламентират предложенията, които да постъпват на базата на широка обществена подкрепа, а званията да могат да се присъждат не единствено на 21 октомври – Деня на Кърджали, а по различни други поводи и годишнини.


 Прочитания: 2060 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign