Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Трябва да се търсят допълнителни възможности за стимулиране на общините

 23 Февруари 2007

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис участва в последното за мандата Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Тази сутрин той бе гост в предаването "Денят започва" на БНТ заедно със своя колега - кметът на град Видин. Те представиха по-важните моменти от Общото събрание на Сдружението и коментираха най-поставяните въпроси от кметове - членове на организацията.
Една от важните точки, която предизвика дискусии сред присъстващите кметове на общини бе Програмата за дейност през 2007 година. Тя очертава основните насоки и задачи на местната власт за по-ефективната работа в конкурентната среда на Европейския съюз. По време на форума кметовете алармираха, че все още не са ясни регламентите и критериите, по които общините могат да кандидатстват със свои проекти за финансиране от структурните фондове.
В отчетния си доклад пред Общато събрание на Сдружението председателят изрази тревогата си и от процедурите в Брюксел. "Нито една от оперативните програми не е одобрена от ЕК. Това създава реални опасения, че достъпът на общините до европейските фондове ще стане факт най-рано в края на 2007 година", каза д-р Красимир Мирев, председател на УС на НСОРБ и кмет на община Търговище. Тази сутрин в предаването “Денят започва” на Българската национална телевизия гост по темата бе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис заедно със своя колега – кметът на Видин. По време на разговора в студиото бе поставен въпросът за финансовата децентрализация на общините и в частност на малките и по-малките общини, които са близо 50 на сто от общия брой. Според инж. Азис в “малките и по-малки общини инвестиционната политика и инвестиционния бюджет са много по-малки отколкото те биха искали да развият и защитят. Ако за една голяма община финансовата децентрализация е желана и трябва да бъде реализирана час по-скоро, то за малките общини може би децентрализацията няма да помогне толкова колкото са потребностите й. При всички положения трябва да се търсят допълнителни възможности за стимулиране и подпомагане на тези общини. Пред нас, кметовете в настоящия момент стоят няколко важни документа, които ще са в основата на работата ни.Това са националната референтна рамка, националния план за развитие на селските райони и шестте оперативни програми.Всички малки общини би трябвало да работят в сътрудничество помежду си и да се обединяват. Един добър вариант е те да бъдат прикрепяни към по-големите, за да могат да развиват една по-адекватна общинска политика и така да отговорят на очакванията на своите жители.”
Инж.Азис допълни още, че по отношение на изготвянето на проекти по еврофондовете община Кърджали има добра реализация, има създаден добър административен капацитет, който работи върху различни проекти. В тази връзка инж. Азис съобщи, че една от обсъжданите теми по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България е обучението на общински специалисти в подготовката на проекти за еврофондовете и трудовото им възнаграждение, което на този етап е прекалено ниско. Прочитания: 2117 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign