Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали се поклони пред паметта на загиналите за свободата му

 21 Октомври 2017

След тържествената сесия посветена на 21 октомври – Деня на Кърджали, тръгна празнично шествие от Дома на културата до паметника на освободителите в Градската градина, където се състоя и градското тържество. Шествието по традиция бе водено от Гвардейския отряд на Езиковата гимназия „Христо Ботев”, след които се наредиха Градския духов оркестър, общинската управа заедно с депутатите, ученическите блокове и знаменни групи от училищата на Кърджали. Хиляди станаха съпричастни на празника на Кърджали, в това число гости от Гърция, Русия, Турция и Румъния.
Гвардейският отряд на Езикавата гимназия „Христо Ботев” и мажоретния състав на СУ „Отец Паисий” представиха свои танцови композиции под ритъма на възрожденски песни.
С едноминутно мълчание бяха почетени загиналите за свободата на Кърджали и България, а венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на общината инж. Хасан Азис, заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, народните представители Мустафа Карадайъ, Адлен Шефкет, Ерол Мехмед, Александър Симов, държавни и общински служби, синдикати, социални домове, военно-патриотични организации, граждани и гости на Кърджали. Над 100 венци бяха положени пред Паметника на освободителите в Градската градина.
Неизменна част от празника бяха и енорийския свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Фикри Сали.
Слово за освобождението на Кърджали и Източните Родопи поднесе кметът инж. Хасан Азис. В него той подчерта, че за Кърджали и кърджалийци 21 октомври стои редом до Трети март, до Съединението, до обявяването на независимостта на България. „На днешния ден с особена признателност произнасяме името на генерал Васил Делов, под чието командване е осъществено настъплението в Източните Родопи” , отбеляза градоначалникът. По думите му не са един или два случаите, когато всички са се обединявали около хуманни и благородни каузи без да се делим нито етнически, нито религиозно, нито социално. „Уважаваме празниците си, съпричастни сме на тъгата си. Именно тези качества на хората не просто са съхранили духа на нашия град, а са запазили топлите отношения помежду ни”, каза още в словото си кметът инж. Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 3832 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign