МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
20 Февруари 2018
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[23 Ноември 2017]

Димитър Златев е тазгодишният носител на наградата „Петя Караколева”


[Още снимки]Лауреат на тазгодишната Национална награда за детска литература „Петя Караколева” е писателят Димитър Златев за книгата му „Кой съм аз. Гатанки за малки и големи“. Той е 13-тият носител на приза, учреден през 2004-та от Съюза на българските писатели и Община Кърджали. Тържествената церемония по връчването на приза се състоя снощи в големия салон на читалище „Обединение 1913”. Петчленно жури с председател известният поет, писател, драматург и издател Петър Анастасов и членове Банко Банков, Благовеста Касабова, Елица Мавродинова и Петър Хаджинаков имаше сериозната задача да определи най-достойната книга сред представените в конкурса заглавия.
„Тази награда се утвърди в календара на българските литературни награди в страната, много търсени са книгите, за които се връчва и от името на СБП благодаря на община Кърджали, която организира и финансира тази награда. Книгата „Кой съм аз?”включва очарователни гатанки, те на са традиционните гатанки от едно –две изречения, а са разработени като цели стихотворения, много интересни и много забавни. Честитя наградата на Димитър Златев и на цялата литературна общност на Кърджали”, сподели председателят на журито Петър Анастасов и допълни, че детската книжка винаги ще има своето значение за най-младото поколение. Любовта към книгата трябва да се възпитава още в ранна детска възраст и това е ролята на писателите.
Поради здравословни причини лауреатът Димитър Златев не успя да пристигне в Кърджали и лично да получи статуетката. Тържествената церемония по награждаването бе уважена от заместник-кмета на общината Веселина Тихомирова Присъстваха местни автори, директорът на РБ „ Н.Вапцаров” Уляна Ганева, Камелия Чолакова, секретар на НЧ „Обединение 1913”, много малки читатели, ученици, родители. Деца от танцови и музикални школи при НЧ „Обединение 1913” и ОДК изнесоха богата програма от танци и песни.
Димитър Златев е роден през 1936 г. в село Бенковски, Пловдивско. Възпитаник е на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Близо 40 години е гимназиален учител и преподавател по литература в Педагогическия институт – Смолян, прераснал сега във Филиал към Пловдивския университет. Активна литературна дейност развива от 1968 г. Публикува свои стихове, статии, преводи в централни и регионални издания. Автор е на книгите: „Дъбове в града” /1990/, „Разговор с изплашения заяк” /1991/, „Прости чудеса” /1994/, „Ангелът” /1997/, „Миграцията в огледалото на поезията” /1997/ „Терзания човешки” /2000/, „Кавал в подлеза” /2002/, „Предания край Рожен” /2004/, „Най-насъщният хляб” /2006/, „Отворена клетка” /2006/. Носител е на много награди от литературни конкурси. Член е на СБП.
Призът на името на детската писателка Петя Караколева е учреден от община Кърджали и Съюза на българските писатели през 2004 г., а автор на статуетката е скулпторът Емил Пенчев.Лауреати на Националната награда „Петя Караколева” досега са били Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева, Петя Александрова и Юлия Момчилова.

Новината е посетена: 1143 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2018, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дрехи AJ Fashion - дамски,мъжки и детски дрехи