Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Приеха Бюджет 2018 на община Кърджали

 31 Януари 2018

Общинският съвет гласува днес Бюджет 2018 година на община Кърджали. Той бе приет с 24 гласа „За", 11 „Против" и 5-ма въздържали се. Дебатът в залата на Бизнесинкубатора продължи повече от час като бяха изказани различни позиции. От трибуната на местния парламент Радослав Милев от Реформаторския блок поздрави кмета и екипа му за доброто усвояване на европейските средства, но изказа претенции по повод стопанисване и управление на изградени вече обекти.„Продължава общината да не се издължава на сметопочистващите фирми, но тъй като в бюджета има добри неща като увеличените средства за образование, няма как да гласувам „против” и затова ще гласувам „въздържал се”, заяви Милев.
Георги Кючуков от групата съветници на БСП определи дебата по бюджета като скучен, защото нищо в аргументите и на опозицията,и на община не се е променило. „Въпреки добрите неща като като ръстът на средствата в план-сметката за образование, заложеното като цяло в бюджета не подобрява кой знае с колко материалното благосъстояние на жителите и затова няма да подкрепим бюджета”, аргументира се Кючуков.Той предложи детските градини да преминат на делегирани бюджети, за да имат директорите свобода как да разходват средствата.
Огнян Иванов от ГЕРБ повдигна въпроса за законосъобразността на изразходваните средства.”Всяка година задълженията растат и искаме да знаем как ще бъдат възстановени. В тази връзка чакаме решения за реализиране на политики, но не виждаме такива. В бюджета не откриваме средства за борба с бездомните кучета, за изграждане на детска градина в кв. Възрожденци, също за решаване на наболелия проблем с паркирането в град Кърджали”, заяви Иванов.
Общинският съветник Байрам Байрам от ДПС изрази разочарование от това, че опозицията не казва нищо ново.„ Нека не превръщаме сградата, в която се намираме, в инкубатор на популизъм. Всички добре знаем, че община Кърджали не е единствената, която има задължения. Но като анализираме капиталовия списък се вижда, че от години наред за първи път са заделени толкова много средства за инфраструктура – пътища, осветление, образование. Този бюджет е балансиран и инвестиционен”, категоричен бе Байрам.
„ Имаме нужда от конструктивна опозиция, а не от отричаща. Конструктивната опозиция признава това, което е направено и предлага конкретни предложения за решаване на други проблеми”, каза по време на дебата за бюджета кметът инж. Хасан Азис.
Градоначалникът определи Бюджет 2018 като силно инвестиционен, даващ изпреварващо развитие в няколко посоки. „На задлъжнялостта отговаряме с активна инвестиционна програма, защото активизиране на инвестиционния процес е единственият правилен начин за генериране на допълнителни приходи”, подчерта инж. Азис. В тази връзка той посочи предвидените 15 млн. лв за образователна инфраструктура. „ Имаме 20 млн. лв. привлечени средства от ЕС, почти толкова, колкото получаваме от правителството по задължение като субсидии. С 2 млн лв. общински средства дофинансираме държавните дейности”, допълни още кметът.
Той представи финансова рамка на Бюджет 2018, която е в размер на 59 100 000 лева. Ръстът спрямо предходната година е 19%. За образование ще бъдат насочи близо 25 млн. лв. или 41 % от средствата, близо 31 на сто или 18,4 млн. лв. са за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда. За социално осигуряване, подпомагане и грижи са предвидени - 1,7 млн лв., а за здравеопазване - малко над един милион лв. През 2018 година Инвестиционната програма на Община Кърджали е планирана в размер близо на 11 500 000 лв. Целева субсидия от Републиканския бюджет е 2 500 000 лв.Общо включените в капиталовия списък обекти са 95. Общината е защитила 8 проекта по програми на ЕС, които ще й донесат 8 300 000 лв.през 2018г.

 Прочитания: 1867 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign