Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметовете поискаха от образователния министър ефективно изучаване на турски в училище

 14 Март 2018

Да се създадат реални условия за изучаване на  турски като майчин език в училищата.Това поискаха на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев днес кметовете от област Кърджали.На срещата с министерския екип присъстваха кметовете на Кърджали инж.Хасан Азис, на Ардино – Ресми Мурад, на Момчилград – Сунай Хасан, на Черноочене – Айдън Осман, на Крумовград – Себихан Мехмед, на Кирково – Шинаси Сюлейман, зам.-кметът на Джебел Хюсеин Мустафа, народният представител от ДПС Ерол Мехмед и Мукаддес Налбант,, бивш зам.-министър на образованието.

Основният въпрос, който се  постави от кметовете беше за създаване на реални условия, които да направят ефективно изучаването на турския като майчин език в училище. Кметовете изразиха своето безспокойство от негативните тенденции за драстично намаляване на изучаващите  майчин турски език през последните 25 г. , като една от причините е в законовите уредби, приети през годините.През 1992-93г. турски език в страната  са изучавали 114 000 деца, днес броят на учениците, които учат турски език е 6000.Проблемите с изучаването на турски език не са само в област Кърджали, те касаят цялата страна, посочи по време на разговорите инж.Хасан Азис.

По време на срещата кметовете настояха  за ясно фиксиране на броя часове по майчин език, които да бъдат определени нормативно. Те поискаха в училищата да се назначат достатъчно учители по турски език, както и да се отпечатат нови учебници по турски език, тъй като последните издадени са през далечната 1992г.

Акцент в разговорите бе и възстановяването на длъжността  експерт по турски майчин език в Регионално  управление на  образованието/РУО/.Този въпрос беше отправен към министър Вълчев и при неотдавнашното му посещение в Кърджали. Коментирано бе, че от 28 РУО в страната в нито едно няма назначен експерт по майчин език, в 24 от тях има експерти по чужд и майчин език.

На срещата се дискутира необходимостта от актуализиране на учебната програма в професионалните гимназии, която да бъде  съобразена с нуждите на местния бизнес. По този проблем предстои среща със заместник министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

 

Още снимки
 Прочитания: 1412 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign