Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Международния ден на приказката – 20 март, отпразнуваха децата на Кърджали в ОДК

 17 Март 2018

По повод 20 март – Международния ден на приказката, днес в ОДК-Кърджали се проведе детски празник „Ден на приказката”. Десетки деца със своите родители, а също и баби, и дядовци, дойдоха в двореца на детското царство, за да съприжевеят любими приказки, а също и да се полюбуват на 20-те текстилни ръчно изработени пана от изложбата на приложничката Ваня Иванова, наречена „Приказки от куфара”.

"Приказки обичаме всички -  вие децата, вашите родители, които също са били деца, а и вашите баби и дядовци, които често четат приказки на своите внуци", каза при откриването на празника директорът на ОДК Златка Пеньова. Тя разказа за историята на празника, която датира от 60-те години на миналия век. Той се отбелязва от 1967 година и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиян Андерсен.

Приложничката Ваня Иванова представи пред детската публика 20 текстилни ръчно изработени пана под формата на куфарчета с герои от популярни приказки и книги:„Хензел и Гретел”, „Спящата красавица”, „Аладин и вълшебната лампа”,  „Мечо Пух”, „Малката русалка” и др.

„Нека тези пана с познатите ви приказни герои от детски приказки и книжки ви накарат да се усмихнете поне няколко пъти и ви заредят с много положителна енергия”, каза Вяна Иванова.

Празникът продължи с откъси от приказки, представени от учениците от клуб „Театрално студио” на ОДК с ръководител Антония Грозева, които забавляваха децата още и с гатанки от известни приказки. Те представиха приказните герои Червената шапчица, Пинокио, Пипи Дългото Чорапче, Алиса, Снежанка и Принца, които четоха откъси от приказки от изложбата. Самите деца също се включиха в този празничен спектакъл, като някои от тях се включиха в „Голямото приказно четене”, прочитайки откъси от любима своя приказка.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1905 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign