Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Държавната комисия за стадиона започна работа

 03 Май 2018

Деветчленна държавна приемателна комисия започна работа днес за приемане на строежа „Основен ремонт на стадион“Дружба“,гр.Кърджали – първи етап“.Председател на комисията е инж.Диан Катранджиев,началник РО НСК-Кърджали към РДНСК Южен централен район. Сред членовете са инж.Хасан Азис, кмет на общината-възложител, представител на строителния надзор, специализираните контролни органи и др.Комисията извърши оглед на стадиона,  на помощните и сервизни помещения, продължава работата по  разглеждане и разискване на представените документи. В най-кратки срокове се очаква разрешението за ползване на обекта. Очаква се до края на месец май да се състои официалното откриване на спортното съоръжение.

От името на възложителя инж. Хасан Азис  очерта визията за развитие на съоръжението и заяви: „Днес, подчинявайки се на тезата, че всичко е добре,  когато свършва добре, ние можем да кажем, че за нас всичко свършва добре, защото имаме един прекрасен, чудесно изпълнен и функциониращ стадион. Стадион,  който на този етап отговаря на съвременните национални критерии за провеждането на мачове на най-високо ниво. От тук нататък нашето внимание ще бъде насочено както към допълването със съоръжения както вътре в сградата, така и оформянето на зоната около стадиона. Важно е да се знае, че за да отговаряме за условията за провеждане на мачовете на професионална и по-горна лига, стадионът трябва да отговаря на европейски изисквания  и затова на нас ни трябва осветление. Ще поискаме и ще потърсим възможности за финансиране на  осветлението на стадиона, така че тук да могат да бъдат провеждани мачове и вечер. Необходимо е и информационното табло, което също е предмет на инвестиция, която трябва да се потърси от страна на общината и разбира се - от страна на футболния клуб, който вече ще стопанисва този обект.

Ще насочим вниманието си и към външни допълнителни съоръжения, които да подпомагат дейността на стадион „Дружба”. Има определена зона, за която вече сме започнали проектирането за един помощен стадион за провеждането на тренировки на отбора или на отборите. По същия начин от дясната страна на стадиона ще обмислим вариант за втори терен подпомагащ стадиона за тренировъчни мероприятия.

На следващо място един от въпросите, който стои пред нас като общинско ръководство и който е породен от  големия интерес към мачовете,  е осигуряването на достатъчно паркомста. Сега стадионът разполага с 5 250 места и при цялостното му запълване наистина ще има нужда от по-голяма паркова зона. В това отношение имаме виждане за разширяване на парковата зона /местата пред стадиона/. Включително  ще бъде обсъден и вариантът за  използването на общинските паркинги, които са в близост до стадиона.”

Това е първи основен ремонт на стадиона от построяването му през 1961г., а средствата са около 2млн.лв. В момента са монтирани 5250 седалки като капацитетът е 15 000. Монтажът на седалки ще продължи и преди първия мач, който ще се играе тук на 26 май. Предстои монтаж на допълнително осветление, за да отговаря стадиона на изискванията на БФС за провеждане на мачове в първа и втора футболна лига, информационна табела, изграждане на тренировъчни игрища, паркинг за зрителите.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 601 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign