Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Вълнуваща кулинарна фиеста се завъртя днес в двора на ДГ „Баба Тонка”

 04 Май 2018

Вълнуваща кулинарна фиеста се завъртя днес в двора  на ДГ „Баба Тонка”. На нея бяха представени над сто различни кулинарни изделия с традиционни ястия от българската, турската и ромската кухня. Всички те бяха изработени от родителите и малчуганите от Мамин салон „Умница- хубавица“ в детските градини „Баба Тонка“, „Ян Бибиян“, „Детелина“ и „Щастие“ , работещи по проект „ХОРО- Хармония в Общуването, Равноправие в Образованието“.

Макар и с определена квота за представяне на различни традиционни ястия на масите днес се оказа подредено много повече от очакваното. Сред кулинарните изделия можеха да се видят апетитни лозови сармички, питки, баници, телешко с булгур, саралия и много други, подготвени с много фантазия и въображение.

Всички продукти, използвани при подготовката на изделия, са закупени по проекта, всички са по БДС и са здравословни, подчертаха от екипа на проекта. Директорките на четирите детски градини подчертаха, че проявата е създала неочаквани връзки не само между децата, но и между родителите на децата от различните детски градини. Участничките пък в Мамин салон  „Умница- хубавица“  споделиха, че преживяването да готвят заедно със своите деца е било изключително положително.

Кулинарната изложба се проведе в навечерието на големия празник Гергьовден, но той е обединяващ и за останалите два етноса и отразява същността на проект „ХОРО”-интеграцията на децата от различните етноси, каза директорът на ДГ „Баба Тонка” Маргарита Спирова. „Това е празник, който въпреки различните имена, които носи Гергьовден , Хадърлез, Едерлези, има своята близка символика за различните етноси и като ритуал е много близък и любим празник за всички, подчерта тя.

Специални гости на представителната проява бе по-голяма част от екипа на проекта, заедно с ръководителя зам.-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя поздрави всички деца и родители за направеното от тях и им благодари за ентусиазма, с който са се включили при подготовката на кулинарната изложба.

Децата от ДГ”Ян Бибиян” поздравиха всички със специално подготвена програма, представяща обичая Гергьовденска люлка.

По-късно дворът на ДГ ”Баба Тонка”  се превърна в пространство за пикник, в който всички опитаха от подготвените ястия.

Поредната проява на Мамин салон "Умница -хубавица" се реализира по проект „ХОРО- Хармония в Общуването, Равноправие в Образованието“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.  Бенефициент на проекта е Община Кърджали и партньори ДГ „Баба Тонка“, ДГ „Ян Бибиян“, ДГ „Детелина“, ДГ „Щастие“ и „Сдружение инициатива за развитие- Кърджали решава“ .

Още снимки
 Прочитания: 1060 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign