Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Люлка за успех, здраве и любов в центъра на Кърджали на 6 май

 04 Май 2018

В последните години в някои градове в страната 6 май започна да се отбелязва като общ празник на християни и мюсюлмани, а по време на честванията се изпълняват характерни обичаи за двата големи празника Гергьовден и Хъдърлез. Дори някъде връзват люлка пред читалище или театър, окичват я с бръшлян и на нея за здраве се люлеят всички. И на двата празника важно място заемат люлките и люлеенето за здраве и благополучие. Кърджали обаче вдига „летвата” в респекта си към общата символика на двата празника. В рамките на тазгодишното издание на „Мултикултурният град” уникална люлка, висока 10 м и тежка почти 2 тона, изработена от ковано желязо със специална ретро орнаментика, с каквато е изпълнен и надписът над нея, който ще се вижда отдалече – „Люлка Гергьовден/Хъдърлез”, – ще бъде монтирана в градската градина да радва мало и голямо. 

За християните празникът е свързан с почитането на Великомъченик Св. Георги Победоносец, за чиито живот, деяния и подвизи подробни сведения ни предоставя неговото житие. Той е защитник на християнската вяра,  бил е хвърлен в тъмница и е обезглавен в 288 г. Така се превръща в образец на идеалния воин-християнин и покровител на войската. За мюсюлманите празникът Хъдърлез се свързва с образите на светците Хадир и Иляз, които символизират живота, смъртта и безсмъртието.  Поверието гласи, че на 5-ти срещу 6-ти май, във времето между първи петли и изгрев слънце, светците се срещат след едногодишното си пътешествие по земята.  В часа на тяхната среща се твори безсмъртието и прераждането за ново начало. Гергьовден/Хъдърлез  са  един от най-обичаните и тържествени народни празници, които поставят началото на новата селскостопанска година. И за двата празника е  характерно гадаеното с китки, както и люлката, на която на Гергьовден първо се люлеят момите, а след това всеки, който пожелае, а на Хъдърлез – момичетата и  млади невести, след като са изпълнили целия ритуал с донасяне на вода от 7 чешми, събиране на нишани в бакърени котлета и гадаенето с китки и маанета за съдбата, която ги чака.

На тържественото откриване на люлката „Герговден/Хъдърлез” в 11.45 ч. на 6 май ще бъде представено менче от гадаенето на Хъдърлез в село Рани лист, деца и възрастни от Кърджали ще изпълнят характерни за двата празника обряди и песни, а оригиналният писател-изследовател, читалищен деец и имам Мухарем Алиосман ще пристигне, за да изпълни на открито ритуален суфи танц на алианите в почит към общите корени на етносите в Източните Родопи.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 709 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign