Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В РБ „Н.Й.Вапцаров” Кърджали откриха пътуващата изложба „Българската история в художествено слово и образ”

 14 Май 2018

Днес във фоайето на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров” – Кърджали бе открита пътуващата  изложба „Българската история в художествено слово и образ”.

Тя е създадена от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен, и представя знакови личности и събития от историята на Първото и Второто българско царство, от националноосвободителните борби и Българското възраждане и от периода на следосвобожденска България до Съединението от 1885 г. Събитията са  показани, чрез текст и художествени колажи от произведения на българската литература, живопис и иконопис, на художествената миниатюра, на скулптурата, архитектурата и художествената фотография. Експозицията е реализирана в 32 въздействащи пана. Изложбата е подредена в фоайето на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров”-Кърджали  и може да бъде разгледана до края на този месец.

 

Май месец е изпълнен с прояви за Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров” – Кърджали като всички те са посветени на Професионалния  празник на библиотечните работници - 11 май, Националната  библиотечна седмица  (14 - 18 май),  под надслов "Достойно бъдеще за българските библиотеки" и 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

И още две събития бележат днешния 14 май живота в библиотеката в Кърджали - Дни на отворените врати и инициативата „Библиотекар за един ден”.

Утре 15 май в най-голямото книгохранилище в област Кърджали предстои среща с приятели и читатели на детския отдел в библиотеката и представяне на новия спектакъл „Здравей, Книгария2” на клуб „Вдъхновение” при СУ „П.Р.Славейков”. Срещата ще се проведе от 15,00 часа в голямата зала на читалище „Обединение 1913”.

За 16 май пък е планувана срещата с Нидал Алгафари и представянето на книгите му „Боже, защо Господ лъже”, „Аллах, милост нямаш ли?”,”Любиш ли, ти Бог си!” и „Орисани да избираме”. Началният час на срещата е 18,00ч, а мястото Регионална библиотека.

На 18 май от 19,00 до 20,00 часа ще се проведе нощта на библиотеката, а на 30 май от 18,00 часа ще се състой творческа вечер: „Благовеста Касабова, представя поета, писателя и издателя Трендафил Василев”.

 

Още снимки
 Прочитания: 488 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign