Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът инж. Хасан Азис уважи честването по случай 90-годишнината от рождението на Славея на Родопите - Кадрие Лятифова

 31 Май 2018

      С концерт - спектакъл „Послания за човечност”  Кърджали чества Славея на Родопите - Кадрие Лятифова. Кметът инж. Хасан Азис и екипът му, общински специалисти и представители на местния парламент уважиха честването по случай 90-годишнината от рождението на голямата изпълнителка на народни песни на турски и български език Кадрие Лятифова. Гости на празника бяха синът на певицата, скулпторът и председател на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, приятели и колеги, работили с талантливата изпълнителка, основатели на Естрадния турски театър и почитатели на песните на Кадрие.

    Сцената се оказа тясна за цветята, които изпратиха почитатели на певицата, кметове на общини, културни институци. Цветя бяха поднесени от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и народния представител Адлен Шевкед.Прочетен бе и поздравителен адрес от името на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в който се подчертаваше.„Кадрие Лятифова бе не само голямата певица на румелийски песни, но и музикален феномен в цялостната палитра на българската култура!” Преди концерта – спектакъл ”Послания за човечност” пред паметника на Кадрие Лятифова бяха положени венци и цветя от Театрално – музикален център „Димитър Димов”, културни институции, от общините от област Кърджали. Край монумента пред сградата на театъра признателните кърджалийци засадиха и седем японски дюли.

           Бе открита и фотоизложба, разказваща за изявите на „Естрадата“, в която Кадрие Лятифова е сред талантливите имена. Над 200 песни от репертоара на певицата се пазят в„Златния фонд” на БНР.„Всичко това, което разказват архивните снимки, ме връща в детските години, аз израснах сред тези хора от „Естрадата”, бях или при музикантите, или при художниците, или в гримьорната, един много вълнуващ спомен”, сподели големият скулптор и допълни: „Майка ми беше любимка на хората, на 32 години да имаш 300 записа, това си е дар божи”. На 30 май се навършиха 90 години от рождението на известната изпълнителка на народни песни на турски и български език. До ранната си кончина през 1962 година Кадрие Лятифова спечелва обичта и уважението на зрителите и слушателите в цяла България Посмъртно получава орден „Кирил и Методий”. Нейният неповторим глас продължава да звучи в програмите на Българското национално радио. По спомени на съвременници песните, изпятите от нея, са песни за любов, красота и щастие. Сред публиката на концерта – спектакъл с режисьор Гълъб Бочуков бяха големият музикант, акордеонистът Нешко Нешев, част от основателите и дългогодишни участници на „Естрадата”, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, кметове на общини, депутати, отец Петър Гарена, много кърджалийци. Зpителите видяха на сцената и най – известния сценичен костюм на Кадрие Лятифова, реставриран специално за нейния юбилей. Стана ясно, че писателят Мюмюн Тахир подготвя специална книга за живота и творческия път на голямата народна певица от Родопите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 463 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign