Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дамска вокална група „Ахрида” представи първия си диск „Нежна носталгия"

 02 Октомври 2018

Дамска вокална група „Ахрида” представи първия си диск „Нежна носталгия”. На музикалната вечер в галерия „Станка Димитрова” на 1  октомври – Световният  ден на музиката бяха дошли много  почитатели на шлагерната музика. Албумът съдържа 12 песни, сред тях стари градски песни, шлагери, руски популярни песни и дует от оперетата „Царицата на чардаша“ на Имре Калман. Включени са и  авторски песни на  композитора Йосиф Цанков, на Михаил Златарев, Милка Георгиева. Ръководител на музикалната формация е Гергина Стаматова, а солисти Марина Ламбрева, Руска Мюфтиева, Маргарита Петрова, Никола Радиков.

      Дамска вокална група „Ахрида” към Народно читалище „Обединение 1913” е създадена през 2007 година, първоначално към Дома на културата.  Първи ръководител е Веско Димитров, след него групата се ръководи от  Мария Томова, а от 4 години от Гергина Стаматова –вокален педагог и  доказан хоров диригент.

       За тези повече от 10 години „Ахрида” се утвърждава и на национално ниво,  участва във фестивали в Пловдив, в Хасково „С песните на Ари” и  „С песни от свила минаха години” - Свиленград като печели много първи места и златни медали. „Дамска вокална група „Ахрида” е сред учредителите през 2013 г. на Спортно - интелектуален клуб „Ахридос”. За тези пет години е изпяла над 40 песни пред кърджалийската публика”, съобщи ръководителката на клуба Елена Топалова.

       Творческо дълголетие и нови  успехи на ДВГ „Ахрида” пожелаха от община Кърджали, също Ани Иванова, ръководител на Военния клуб в Кърджали, Теодора Каракостова, председател на Клуба на жените-социалистки в Кърджали. Специални гости на музикалната среща „Да запеем с приятели” бяха дамите от ВГ ”Жасмин”- Хасково и  представители на вокална група от Свиленград, които поздравиха кърджалийци. Поздравителен адрес бе  прочетен и от далечна Силистра.  

         За забележителното си място в културния живот на Кърджали  група „Ахрида” е наградена със Златен плакет от Общината, а  за своята гражданска позиция и принос в патриотичното възпитание на  младото поколение със специална грамота от СВВБ. В репертоара на група „Ахрида” е и „Песен за Кърджали” по текст и музика на Иванка Христева и аранжимент на Стамен Янев.  

         Проявата бе  част от общинската програма по случай  Деня на Кърджали – 21 октомври.

 

 

 

 

 

 


 

 

Още снимки
 Прочитания: 1905 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign