Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Езерото” на Бианка Белова с премиера в Кърджали

 04 Октомври 2018

 

     Първата  българска премиера на  романа "Езерото" на чешката писателка Бианка Белова, спечелила наградата за най-добра книга на годината в Чехия и Наградата за литература на Европейския съюз, събра снощи в Кърджали  много ценители на словото.  За съжаление, многото ангажименти на авторката по света станаха причина  тя  да не гостува тук, но баща й инж. Бечо Бечев се включи в представянето на книгата. Присъстваха също преводачът на романа Васил Самоковлиев и Пламен Тотев от  издателство „Изида”, което издава книгата. „Моята концепция за света е близка до споделяната от много хора вяра, че той се развива в една кръговратност. В нея всеки индивид се опитва да постигне равновесие. Духовните езера понякога блатясват, затова и често повтаряме някои свои грешки. А загубите, дефицитите в живота ни   помагат да преосмислим всичко в него”, бе написала в своето специално послание до кърджалийци  Бианка Белова. „Езерото“ е роман за душевното израстване и търсенето на истинския смисъл на живота. Разказана е една човешка история за  възмъжаването на едно  момче, което  открива света”, каза преводачът  Васил Самоковлиев. Той съобщи, че книгата вече е преведена  на  20  езика, а авторските  права  са откупени от близо 40 държави, а  Бианка Белова я е представила в Япония,  Южна  Корея, Египет и почти всички  европейски  страни. „Дъщеря ми Бианка е родена и учила  в Чехия, но като  ученичка  прекарва  ваканциите си в България. Дълбоко  е свързана с Кърджали и Петково, така научи и български език”, сподели инж. Бечев, който 25 години работи като звукорежисьор в киноцентъра „Барандов“ в Прага. Откъси от „Езерото” на  български и чешки език прочетоха актьорите Асина Янчева и Петар Йержабек. След  кърджалийската премиера романът „Езерото” ще бъде представен  на 18 октомври  в Пловдив, а  Софийската премиера  е на 6 ноември в Чешкия културен център,  обяви издателят  Пламен Тотев

  .„Чешка писателка с български корени“ – така медиите в Чехия представят Бианка Белова, един от най-значимите съвременни автори там. Бианка е дъщеря на инж. Бечо Бечев, който е роден в Кърджали.Публикувани са четири нейни книги: „Сантиментален роман“ (2009), „Мъртвецът“ (2011), „Целия ден нищо няма да се случи“ (2013) и „Езерото“ (2016). Омъжена е за англичанина Ейдриан Т. Бел, вокалист на популярната в Чехия инди група The Prostitutes. Имат три деца.Миналата година (2017) беше най-успешната в литературната й кариера. С романа си „Езерото“ Бианка спечели най-голямата чешка литературна награда - „Магнезия литера“ (за най-добра книга на годината), а също и Наградата за литература на Европейския съюз.

Срещата, организирана от  РБ „Н. Вапцаров”  в Литературния салон на читалище „Обединение 1913”, е част от общинската програма по случай   Деня на  Кърджали – 21  октомври.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1454 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign