Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кръгла маса по проект „Обществена пералня и услуги в дома”

 05 Октомври 2018

           От декември в Кърджали започва да функционира първото в общината социално предприятие, което е по проект „Обществена пералня и услуги в дома” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Това обяви днес на кръгла маса ръководителят на проекта Нермин Мехмед.Тя обясни, че чрез проекта се осигуряват и условия за трудова заетост и професионална интеграция на 32 лица от уязвимите социални групи в сферата на социалната икономика. С включването им в него се очаква да бъде подобрено качеството им на живот и жизнения  им стандарт и не само това. С реализирането на проекта се цели повишаването на обществената информираност за социалното предприемачество, както и промяна в обществените нагласи, чрез информиране на обществото за възможностите на хората с увреждания и  лицата от уязвимите социални групи.

„Като цяло имаме положителна нагласа за създаването на такъв тип предприятие и за това говорят данните от направеното проучване в рамките на проекта”, каза днес Нермин Мехмед. Проучването е извършено  след проведена процедура по Закона за обществените поръчки от фирма „Европартнер” ЕООД. В рамките на проведената днес кръгла маса, нейният представител Росица Средкова, обобщи, че около 80% от анкетираните имат положителна нагласа към създаването на социалното предприятие, а около 60% от тях биха заплатили между 1,00 и 1,50лв. за пералня и 3,00-3,50лв. за услуги в домовете. Анализът показва още и че на пазара на труда в момента съществуват предприятия с подобен тип дейност, но 39% от хората посочват, че не ги ползват, защото са недостъпни като цени за тях. Това ,от своя страна, е възможност новото предприятие да предложи пакети от услуги, достъпни за по-голяма част от обществеността на Кърджали.

По време на кръглата маса днес, стана ясно, че в проучването са включени 121 лица, на различна възраст и социален статус, сред които хора от целевата група и извън нея. 44% от тях са мъже, а най –много са анкетираните на възраст между 55и 64 години.

Изпълнението на проекта за създаване на първото социално предприятие започна през юни тази година, като Договора за него бе подписан през април.Общата стойност на проекта е 391 163,63лева, като съфинансирането от Европейския съюз е в размер на 332 489,08лв. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Към момента е определено мястото на бъдещата пералня. Тя ще се помещава в едно от крилата на Дневен център „Надежда”. Провеждат се и тръжните процедури за изпълнители на проекта и оборудването на обществената пералня.

Цените на предоставяните услуги в новото социално предприятие на Община Кърджали ще бъдат определени от общинските съветници на заседание на Общински съвет Кърджали.

   В днешната кръгла маса участваха зам.- кметът на Община Кърджали  Веселина Тихомирова, директорът  на Дирекция „Хуманитарни дейности” Ширин Сюлейман, директори на детски градини и социални служители. 

   Зам.- кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова подчерта , че новото социално предприятие няма да изземва функциите на назначените в детските градини служители, ангажирани с тази дейност. По думите й то е насочено към по – широк кръг от хора и  ще бъде в помощ на социалните и детски заведения в община Кърджали. 

Още снимки
 Прочитания: 1403 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign