Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Повече от 2 500 порции ашуре бяха раздадени в Кърджали

 08 Октомври 2018

       За 12- та поредна година Празникът Ашуре събра в Кърджали мюсюлмани и християни. На Пазара на  производителите  до централната джамия днес бяха раздадени 2 500 порции от вкусния десерт. За да уважат празника бяха дошли кметът инж.  Хасан Азис, председателят на местния парламент Раиф Мустафа, зам.- кметовете Мюмюн Али,инж Катя Митовска,  Тунджай  Шукрю, Веселина Тихомирова, общински съветници, кметове на населени места.  

    Представители на двете религиозни общности - районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийскиат свещеник отец Петър Гарена,пожелаха на кърджалийци да живеят в мир и разбирателство. Присъстваха също зам.- районният мюфтия Насуф Насуф и бившият главен мюфтия Фикри Сали.

       В началото Бейхан Мехмед припомни, че празникът на Ной, който е общ за мюсюлмани, християни и евреи дава добър урок на хората, че трябва да живеят заедно без разлика на раса, вяра, народност. Според преданията,търсейки начин да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух /християнският Ной/ призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. "Празникът Ашуре е добър повод хората да се срещнат  и да бъдат заедно. В този ден нека нашата молитва да бъде благодатна за всички ни, да зарадва бедните с берекет, болните с изобилие и на всички ни да даде щастие на този и отвъдния свят”, каза районният мюфтия Бейхан Мехмед.

   "Ашурето в Кърджали остана, защото всички тук осъзнаваме, че всеки  поздрав, независимо на какъв език е, дали казваме гюнайдън или мерхаба, е ценен, особено във време на икономическа беднота. Радвам се, че тази традиция успя да устои във времето и вярвам, че ще продължи, защото ако градът  ни е добър, това е защото има разбирателство”, сподели отец Петър Гарена.

           „Смисълът на този ден е, че тук живеем заедно, но и можем да споделяме най – истинските човешки радости заедно”, каза пред събралите се кърджалийци кметът инж. Хасан Азис и пожела здраве и успех на всички в името на разбирателството и човешкото добруване. „Днес затвърдихме една традиция да празнуваме заедно Ашуре и се надявам от тук нататък да няма причина  и сила, която да отмени тази традиция, за което ви благодаря. Всичко, което се прави в община Кърджали е с една единствена цел - да бъдем заедно. Тази обща ценност, всички да бъдем на едно място, всички да се  подкрепяме в хубави и лоши моменти, е нещото, което отличава Кърджали. Затова и казваме, че Кърджали е истинската столица на толерантността”, подчерта градоначалникът.

  Днес на  празника  Ашуре в Кърджали бяха раздадени  2 500 порции от  сладкия десерт,  приготвен от местни майстори.Досега през годините  близо 50 000 души са вкусили ашуре в Кърджали, което  означава, че 50 хиляди души са взели част от посланието на празника за единство и разбирателство между хората  независимо от  етнос и религия.

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1264 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign