Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ученическа научна конференция

 11 Октомври 2018

        Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали за трета поредна  е домакин Младежка научна конференция по природни науки, математика и информатика. Тя е част от проявите, посветени на Деня на Кърджали – 21 октомври, а нейни организатори са Астрономическата обсерватория „Славей Златев”, съвместно с учителите по математика и информатика, и община Кърджали.

Конференцията ще бъде открита в 14,00 часа, а в рамките й ще бъдат представени научни доклади и разработки, които вече са участвали на национални състезания и олимпиади. 

       Докладите надграждат наученото в училище, което е похвално за учениците и техните преподаватели, които са положили много труд, за да доразвият знанията си, както и мотивацията си за занимания с наука, каза директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали  Агоп Узунбохосян.

      Той уточни, че в работата на утрешния форум ще се включат възпитаници от четири учебни заведения в Кърджали – СУ „Отец Паисий”, СУ „П.Р. Славейков”, Езиковата гимназия „Христо Ботев” и ПГ по икономика „Алеко Константинов”.

Един от докладите, който ще бъде представен е свързан с променлива звезда публикувана в Каталога на Американската фондация за променливи звезди, но за която все още няма определени параметри и от какъв тип е. Всеки, привлечен от Астрономията, ще може да чуе подробности от доклада, разработен от Ради Митрев от ЕГ „Христо Ботев” и Анна Пенчева от ПГ по икономика по време на конференцията, а и не само с него, посочи още Узунбохосян.

    Той допълни, че има идея докладите, изнесени по време на конференцията, да бъдат събрани в книжка или диск, за да бъдат полезни на участници в други подобни форуми.

 

 


 Прочитания: 1096 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign