Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали, Палермо и Ксанти ще проучват възможности за реализиране на съвместни спортни проекти

 11 Октомври 2018

Кърджали, Палермо и Ксанти ще проучват възможности за реализиране на съвместни спортни проекти, финансирани от програми на Европейския съюз. За това се договориха представители на института КУС в Палермо, Италия, който е със силно присъствие на спортни специалности за различните видове спорт, на школата „Мас Арис Петино” в гръцкия град Ксанти и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.  Срещата се състоя в приемната на градоначалника, а в нея участва и заместник-кметът Веселина Тихомирова, както и резидентът на Футболна академия „Арда 1924” Альоша Синабов, който е домакин на гостите от Ксанти и Палермо. Тяхната визита се осъществява в рамките на проекта Foot App на програма „Еразъм+” на ЕС.

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис заяви, че ще изпрати официални писма до гръцката и италианската общини, в които се изразява готовност за бъдещо сътрудничество, най напред в областта на спорта, а в последствие и в други сектори. Преди това той представи спортния потенциал на родопската община като посочи имената на редица републикански, европейски и световни шампиони израснали като спортисти от голяма величина именно в Кърджали. Сред тях са абсолютният световен и европейски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, трикратният олимпийски шампион Халил Мутлу, европейският шампион по бокс за кадети Ергюнал Сабри, скутеристът Николай Сурков-Никси, представители на силната школа по борба и др.

Кърджалийският градоначалник изрази готовност, при проявен интерес от страна на представителите на Ксанти и Палермо, там да гостуват деца от спортните школи на Кърджали и съответно техни групи да посещават родопския град.  Инж. Азис не пропусна да отбележи и успехите на ПФК „Арда”, който само за една година е преминал от трета във Втора професионална футболна лига.

Утре гостите от Ксанти и Палермо ще обиколят детските градини и училищата в Кърджали като ще дарят по един комплект спортни екипи, а по-големите учебни заведения ще получат и по два. На 13 октомври /събота/ те ще участват във футболните турнири за деца и за ветерани, организирани от Футболна академия „Арда 1924”. В тридневната си визита те ще се запознаят и със забележителностите на Кърджали и региона, ще посетят Регионалния исторически музей, Художествената галерия „Станка Димитрова” и Перперикон.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1268 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign