Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

ОИЦ започна дискусия за приоритетите за развитие на региона през програмния период на ЕС 2021-2027 г.

 12 Октомври 2018

Да се започне гражданска дискусия за възможностите за финансиране на общините, бизнеса и неправителствените организации през следващия програмен период на ЕС 2021-2027 година. Това беше целта на проведения в Бизнес инкубатора форум на тема „30 години Кохезионна политика – бъдеще и развитие“, организиран от Областния информационен център – Кърджали като част от общата Национална инициатива „Бъдеще на Кохезионната политика“ на мрежата от 27-те Областни информационни центрове  в Р. България.   

Конференцията бе открита от ръководителя на ОИЦ Дора Христова. В изказването си тя изтъкна, че темата за кохезионната политика на ЕС е актуална, особено на фона на Брекзит и редуцираните параметри на финансовата рамка за следващия програмен период. Тя отбеляза, че средствата за кохезионна политика са намалени с 10 процента, а за Общата селско-стопанска политика с 15 на сто в сравнение с периода 2014-2020 година. Факти, които сами по себе си звучат тревожно. Затова е и необходимо да бъдат определени приоритетите за следващия период, защото когато те са 10-12, престават да бъдат приоритети.

Във форума участваха кметът на  Кърджали инж. Хасан Азис, неговият заместник инж. Катя Митовска, представители на общините, бизнеса, социалните служби, неправителствени организации, граждани.

Всички те бяха призовани да участват в дискусията като определят приоритетите за развитие през следващия програмен период за съответната община и район. Това е важно, защото приоритетите на ЕС не винаги съвпадат с приоритетите на местните общности, подчерта при откриването на форума Дора Христова.

Пръв думата взе кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, който изтъкна факта, че наистина трябва да се определят приоритетите за развитие през следващия програмен период, но затова съответните бенефициенти трябва да имат пълна проекта готовност, каквато община Кърджали притежава.

„Една от „тайните” за успеха на Кърджали – третата община в България по брой реализирани проекти на ЕС е в това, че ние имаме предварителна проектна готовност за всяка една от мерките, които се откриват по оперативните програми. Към настоящия момент Община Кърджали има готови технически проекти със строителни разрешения за между 150 и 180 милиона лева, които касаят и техническата, и образователната, и социалната инфраструктура. Аз мисля, че до началото на следващия период през 2021 година, на днешни цени ще достигнем проектна готовност за около 200 милиона лева”, коментира кметът инж. Хасан Азис. По думите му с проектите, които са разработени, община Кърджали е готова не само за следващия, но и за по-следващия програмен период на ЕС.

Според градоначалника, наред с успешно реализираните проекти и развиващите се сектори като машиностроене и високите технологии, Кърджали трябва да насочи вниманието си и към аграрния сектор и туризма във всичките му видове.

Приоритизирането за следващия програмен период е важна част от развитието на общината, за да можем да гарантираме нашия успех, каза още кметът инж. Хасан Азис.  

Още снимки
 Прочитания: 1007 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign