Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кампанията „Скъсай с хепатита!” стъпи в Кърджали

 15 Октомври 2018

Акция, за безплатно изследване на хепатит В и С, се провежда днес в Кърджали до 15,00 часа. Тя бе открита тази сутрин в центъра на града, до паметника на Васил Левски, а в откриването й се включи и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Той поздрави организаторите на кампанията  и подчерта, че  община Кърджали активно работи за преодоляване и решаване на проблемите свързани със социално значими заболявания, каквито са хепатит В и С.  Инж. Азис благодари на председателя на Народното събрание, че е патрон на скрининговата кампания и припомни  за първата кампания, проведена през 2014 година от Сдружение „Обществена коалиция за здраве-Кърджали”, чийто председател е, и заяви, че  днешната инициатива, може да бъде приета като нейно продължение.

„Коалицията работи повече от 20 години за преодоляване на социално значимите заболявания и не само хепатит В и С, но и наднорменото тегло и  ехинококозата, за която организирахме специална кампания през 2015. Пожелавам успех на настоящата кампанията, а като институция и кмет винаги ще подкрепяме  всички действия срещу това заболяване”, подчерта градоначалникът.

Той бе и сред първите, които се тестваха за хепатит В и С, а в рамките на час го направиха още близо 50 кърджалийци. Сред тях бе и народният представител Адлен Шефкед.

Старта на кампанията  днес бе даден от председателя на НС Цвета Караянчева, която  е и патрон на инициативата за областния град. „Убедена съм, че младите хора трябва да бъдат информирани и да знаят каква е превенцията на тези заболявания. Сега те могат да бъдат излекувани, нещо което преди го нямаше. Затова нека отделят десет минути, за да направят своето изследване”, каза Караянчева.

Към присъстващите на старта на кампанията се обърна и областният управител Никола Чанев, който подчерта  важността на превенцията при преодоляване на заболяването.

Директорът на РЗИ Кърджали Виктор Кирчев, пък изнесе данни за заболяването от 2015 година до момента в областта. От думите му стана ясно, че  за този период  заболелите от хепатит С са трима, а от В-четирима, двама мъже и две жени на възраст от 29 до 54 години. За същия период през лабораторията на инспекцията са изследвани малко над 300 човека. При двама от тях е открит хепатит В, а при 10-хепатит С. От началото на 2018г. петима изследвани са показали положителни проби на хепапит С. По думите на директора на РЗИ Кърджали към днешна дата  приоритет в борбата със заболяването е ваксино профилактиката, а за  нашата област в тази посока е постигнат 96% обхват на населението.

С призив да се изследват към присъстващите се обърна и д-р Магдалена Маринова, началник на „Инфекциозно отделение” в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” Кърджали. Тя подчерта, че хората могат да бъдат носители на вируса на хепатит В и С  без да се разболеят, но остават приносители и затова превантивните адекватни действия могат да помогнат да се приложи адекватно лечение.

Организатори на днешната инициатива, за безплатни изследвания на хепатит В и С,  са Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“. Целта е да се предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение. В рамките на събитието нееднократно бе напомнено, че хепатит С е безсимптомно заболяване и единственият начин за навременното му диагностициране е чрез изследване.

Изследванията в рамките на акцията днес ще продължат до 15,00 часа.

Още снимки
 Прочитания: 1103 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign