Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С концерт-спектакъл бе представен албумът „С песните на хората“ на отец Петър Гарена

 20 Октомври 2018

            В навечерието на Празника на Кърджали голямата зала на театъра събра много гости от страната и чужбина. В истинско музикално събитие се превърна представянето на албума на отец Петър Гарена „С песните на хората”. По време на продължилия повече от два часа концерт – спектакъл свещеникът изпълни пред публиката всички песни.„Да пеем песните на хората е приказка и приказката се случва точно в Кърджали.За първи път Денят на освобождението на града се посреща с прощъпулник на музикален албум. Дължим това на спомоществователството на община Кърджали”, каза доц. д-р Венцислав Димов от Института за фолклор към БАН, водещ на вечерта.  „Знаете как се вие на кайнаци и на меандри Арда, и знаете, че тя може да бъде и стихия, но за да не бъде стихия и граница, а да бъде благодат на реката й трябват мостове, тук сред нас е майсторът на мостове между хора и култури- кметът на Кърджали инж. Хасан Азис”, подчерта доц. Димов и даде думата на градоначалника. 

     Инж. Азис не скри вълнението си, но и радостта, че залата е пълна.”Има нещо необичайно тази вечер. Това, че залата е пълна, означава, че замисълът на този музикален албум е стигнал вече до много кърджалийци”, каза градоначалникът и нарече диска „С песни на хората” -  проект на разбирателството и толерантността, който ще излезе извън рамките на Кърджали и България.„ Родопите са древна земя, тук сме призвани да даваме знаци на добруване, на толерантност. Заедно с отец Петър и с Нешко Нешев се опитахме това да е знакът на мира, добрия комшулък между хората от различни етноси и религии. Нека си пожелаем този албум да стигне до сърцата на хората”, сподели кметът.

        „Много мъдрост има в народната песен, посланията винаги са за приятелство и за щастие, поздравявам отец Петър и всички, допринесли този диск, в който се изпълняват песни на три езика да стане факт. Неслучайно отец Петър е и носител на наградата „Мултикултурният човек”, каза районният мюфтия Бейхан Мехмед.

       „ Човекът  с най - голяма дързост, мерак и майсторлък, който ни събира тази вечер, е отец Петър Гарена.” Така доц. Венцислав Димов представи изпълнителя на песните от албума „С песните на хората”. Той припомни, че свещеникът е и автор на книги с разкази, художник- скулптор, преподавател.

    „С албума ”С песни на хората” искам да покажа, че етносите по нашите земи са дълбоко свързани не само в живота, в трудовата дейност, но и в музиката. След дълго колебание и известна степен боязън как ще се възприеме един свещеник да пее на различни езици, накрая надделя това, че така мога да изпълня един дълг към хората, сред които живях и които ме отгледаха с песните си. Бил съм на селски събори и панаири. Тогава прозрях, че за хората в Родопите музиката не е само изкуство, а средство за преодоляване на страданията и не толкова начин за препитание. Вярвам, че всички песни изпяти на българска територия са български”, сподели отец Петър  Гарена. С него на сцената бяха народната певица Полина Стефанова, оркестър и танцьори от Фолклорния  ансамбъл при Дома на културата с хореограф Васил Василев, балетна формация при ТМЦ Кърджали и клуб „Първи на хорото”.

     На представянето на албума „С песните на хората” сред публиката бяха отец Алексанъдр Чакрък, свещеник в храма „Св. Георги” в Одрин  и отец Георгиос от Ксанти, главният архитект Фикрийе Булунмаз на проекта по реставрация на българската желязна църква „Св.Стефан” в Истанбул, която откри изложба  в Кърджали, настоятелството на храм "Св. Георги Победоносец" в Кърджали, районният мюфтия Бейхан Мехмед, зам.- кметове на община Кърджали, общински съветници, много почитатели на народната музика, представители от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, музикални редактори на радиа в Пловдив и Стара Загора, както и от различни музикални телевизионни предавания, Иван Кулеков, автор на документален филм за отец Петър Гарена.Бе прочетен поздравителен адрес от проф.д-р Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, където проф. отец Петър Гарена е преподавател по история.

     Дискът „С песните на хората” включва 11 песни, изпети с автентичната лексика на родопските и тракийски говори, както и на местните турски и ромски езици. Това са „Ой, чобан, чобан”, „Малка мома цвете брала”, „Джилвели”, „Димчо льо, гайдаржийчо льо”, „Мома е мома родила”, „Внимавай кога се жениш”, „Коньо, коньо, хранен коньо”, „Едерлези- Гергьовден”,„Станкиното лице”, „Девойко мари хубава” и „Велика Ектения”. Аранжиментът на песните е на големия кърджалийски акордеонист Нешко Нешев, който изненада публиката с най-новата си  композиция „Сън“.

      В края на концерта отец Петър Гарена заедно със свещеник Димитър Евтимов благословиха кърджалийци,  вечерта завърши с голямо хоро, което поведе лично кметът инж. Хасан Азис, всички зрители и гости получиха за спомен подарък по един албум „С песните  на хората”.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1220 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign