Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тържествена сесия на Общинския съвет по случай 21 октомври - Ден на Кърджали

 21 Октомври 2018

     С химна на България и на Обединена Европа започна днешната тържествена сесия на Общински съвет Кърджали, посветена на 21 октомври – Ден на Кърджали и 106 години от освобождението на града. Първи към присъстващите в залата към всички кърджалийци, чрез прякото предаване на тържествената сесия по кабелната мрежа на радио Кърджали, се обърна председателят на Общинския  съвет Раиф Мустафа.

      В словото си той припомни важността на историческата дата 21 октомври и изрази увереност, че всички искрено желаят Кърджали да има икономически просперитет и социален напредък, да бъде спокоен и мирен град, което можем да бъде постигнато с общите усилия на всички.

      На тържествената сесия присъстваха и много официални гости. Сред тях бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народните представители от района Адлен Шефкет и Александър Симов, областният управител Никола Чанев, омбудсманът Расим Муса, кметове на общини и председатели на общински съвети, бивши кметове на Кърджали, почетни граждани на Кърджали, кметове на населени места, шефове на държавни институции, представители на бизнеса, културни и просветни деятели, граждани.

Всички те поздравиха жителите на общината по случай 21 октомври и пожелаха здраве, благоденствие, напредък и просперитет.

Бяха получени и много поздравителни адреси, сред тях от президента Румен Радев, НСОРБ и много общини в страната и КНСБ. 

В словото си пред тържествената сесия кметът инж. Хасан Азис подчерта, че Денят на Освобождението е знаков празник за кърджалийци, защото „той събира всички нас, хора от различни етноси и религии, за да се преклоним пред героизма и родолюбието героите. Кърджали гради бъдещето, но почита и миналото си”.

По нататък градоначалникът очерта част от по-важните за гражданите на Кърджали реализирани политики през изминалата година.

„През последните години образованието е приоритет на приоритетите в политиката на общинското ръководство. Правим най-голямата инвестиция в образователната инфраструктура през последните 50 години. От 21 милиона лева в инвестиционната програма на общината 14 милиона лева са в образованието”, подчерта инж. Азис. И припомни, че 5 от големите учебни заведения и една детска градина ще бъдат напълно модернизирани, а чрез модернизиране на образователната инфраструктура ще се създадат условия за качествено и достъпно образование на 4723 ученици. „Над 65 процента от нашите деца ще имат възможността да учат в нови учебни заведения и детски градини, ще разполагат с ново оборудване, условията, в които ще  учат и живеят ще бъдат на  европейско ниво”, каза по темата за образованието кметът.

В словото си той акцентира и върху големите инфраструктурни обекти, които се реализират на територията на общината и които променят облика на града. Сред тях са „Ремонт и рехабилитация на улици и тротоари в град Кърджали” по ОП „Региони в растеж” 2014 - 2020 година на обща стойност от 5 052 148 лв., Проект «Древните Родопи и Егея – Културен коридор в подкрепа на развитието на региона» в партньорство с община Мароня –Сапес, Гърция и Регионален исторически музей –Кърджали на стойност 2 760 977 лв., „Ефективно и устойчиво използване на водните ресурси във водоснабдителните системи" по програма Интеррег Гърция България.

Приоритет на общинското ръководство през изминалата година са и инвестициите в образованието и духовността.

По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” в процес на реализация е „ХОРО- Хармония в Общуването, Равноправие в Образованието” на стойност 488 524 лева.  По този проект  178 деца и техните родители от етнически малцинствени групи и маргинализирани обществени групи от четири детски градини  имаха възможност да се включат в разнообразни по своя характер дейности, насочени към пълноценно развитие и интеграция в образователна система на децата от етнически малцинства.

За поредна година  близо 500 деца и ученици от училищата, центровете за настаняване от семеен тип и защитеното жилище летуваха с подкрепата на общината в продължение на една седмица  в международния скаутски лагер в гр.Истанбул и в лагери на българското Черноморие.

Националният етнофестивал „Кърджали-столица на толерантността 2018”  се проведе в началото на юни т.г. Седмото издание на феста премина при висок интерес и събра над 300 танцьори и певци.

Община Кърджали присъди  в чест на 24 май  три стипендии „Кърджали” на изявени абитуриенти, завършили средното си образование през учебната 2017-2018г.Стипендиантите вече наброяват 29 души.

През септември т.г. бяхме за поредна година домакин на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”. Фестивалът се организира от Европейската комисия и фондация“Европейски екологичен фестивал“ в партньорство с община Кърджали.

Кина Бъговска от Чикаго и Зиятин Нуриев от Истанбул са носители на приза „Мултикултурният човек’2018”, който се връчва от Арт движение КРЪГ в рамките на съвместна инициатива с общината.

Регионалният  конкурс  за    детска  рисунка  „Родопски  багри”  продължава  да  преследва  своите  цели  -  да открива, популяризира  и  да  подпомага   развитието  на  детските  таланти в  областта  на  изобразителното  изкуство, да  стимулира  и развива   детското въображение  и  индивидуалност и  да   популяризира   творчеството  на  именития  наш  художник  - Джемал  Емурлов  - Джими.          

По думите на кмета ръководството на Общината се стреми да провежда адекватна социална политика, насочена към задоволяване потребностите на хората в неравностойно положение като разкрива нови достъпни, разнообразни и качествени социални услуги. Към настоящия момент  функционират 11 социални услуги, финансирани като делегирана от държавата дейности  от общинския бюджет.

За да подкрепи думите си градоначалникът даде пример с реализираните проекти „Грижа за независим живот”, „Активно включване за по-добър живот”, „Осигуряване на топъл обяд в Община Кърджали”, Социално предприятие "Обществена пералня и услуги в дома" и др.  

Инж. Хасан Азис нарече 2018 г. годината на спорта за  Кърджали. И припомни, че на 26 май 2018г. беше  открито едно от спортните бижута на нашия град – обновения стадион „Арена Арда“.   Това е първи основен ремонт на стадиона от построяването му през 1961г.   Вложените средства са над 2 млн.лв. Предстои изпълнение на втория етап на ремонта. През април т.г. беше официалното откриване на покрития общински басейн, който отвори врати след основен ремонт  за над 2,2 млн.лв. Градът ни се сдоби с модерно спортно съоръжение, което не функционираше почти четвърт век, каза инж. Хасан Азис. Той не пропусна да отбележи още Петото юбилейно издание на офроуд състезанието „Кърджали 4х4 2018”, „Балканска джет купа`2018“, финала на веригата детски турнири по футбол за „Купата на Coca-Cola” 2018, интеграционния турнир по канадска борба за хора с увреждания в памет на Недялка Камбурова- „Воля за победа”, и др.

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 968 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign