Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Със званието „Почетен гражданин на община Кърджали“ бе удостоен д-р Атанас Дафовски /посмъртно/

 21 Октомври 2018

     На тържествената  сесия  със званието „Почетен гражданин на община Кърджали“ бе удостоен д-р Атанас Дафовски /посмъртно/ за големия му принос в развитието на здравеопазването в Източните Родопи, по повод 90-тата годишнина от първата копка за сградата на болницата в град Кърджали.      Решението бе гласувано с пълно болшинство от общинските съветници на всички политически сили в местния парламент на Кърджали.
Отличието, диплом и специално изработена пластика, връчи кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

    Плакетът бе връчен на Славейко Дафовски,  племенник на големия  кърджалийски медик. „Благодаря най-сърдечно за званието. Д-р Атанас Дафовски бе стожерът на здравеопазването в Кърджали. Той получи приживе много отличия, но си остана народен лекар. Каниха го в София, но той отказа защото искаше да лекува хората в Кърджали. Благодаря на кмета, че се грижи за града, благодаря на всички вас”, каза Славейко Дафовски при получаване на отличието.

       С  Почетен знак – Герб на община Кърджали – Златен  бе  удостоена  д-р Иванка Овчарова, офталмог, доайена сред медиците в Кърджали, един от първите лекари в Кърджали, основател и дългогодишен ръководител на Очното отделение в болницата, където внедрява революционния метод криоекстракция за лечение на очна  катаракта. Зад гърба си има над 1 500 операции и признателността на хиляди пациенти, на които е върнала зрението. „Благодаря на Общината и кмета за уважението, което показаха към моята майка”, заяви д-р Иван Танев, който получи наградата за д-р Иванка Овчарова.

      Почетен знак – Герб на община Кърджали – Златен  получи и  Теофана Текелиева, филолог, преподавател, общественик, автор на  летописна книга, посветена на Кърджали и неговата история, култура и съвременност, дългогодишен директор на Държавен театър „Димитър Димов“ Кърджали, носител на орден „Св.св. Кирил и Методий“ /първа, втора и трета степен/ и други национални отличия.

      „Благодаря за високото отличие. Приемам го като израз на отношението не само към мен, но и към всички работещи в сферата на образованието и културата. Пожелавам ви да познавате историята на Кърджали”, пожела Теофана Текелиева.

         На тържествено заседание, посветено на Деня на Кърджали – 21 октомври, Общинският съвет, в израз на обществена оценка за многобройни и изключителни заслуги, отдава значимото на изтъкнати общественици- видни български и чужди граждани, със съществен принос в духовното и материално извисяване на община Кърджали и страната ни, като ги удостоява със званието “Почетен гражданин на община Кърджали”.
Инициативата за честването на 21 октомври – Денят на освобождението на град Кърджали идва от далечната 1939 година, а традицията за ежегодното отбелязване на тази дата е от 1977 год.
От тогава до сега, за почетни граждани на община Кърджали са обявени  над 30 души – личности доказали себе си.

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 985 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign