Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис награди с Почетен знак - Герб на община Кърджали проф. Иван Гаврилов, Илчо Илчевски и Ангел Авренлиев за активиата им дарителска дейност

 21 Октомври 2018

 С голям концерт - спектакъл на Националния фолклорен ансамбъл „Българе” завърши празничната програма на 21 октомври - Денят на Кърджали. Стотици жители и гости на града се докоснаха до магията на българското танцово изкуство чрез една своеобразна разходка във фолклора на България - музиката и танците от Пиринския  край, Шоплука, Родопите, Тракия и Мизия и Добруджа. На сцената се редуваха багри, ритми, костюми и изключителна артистичност на танцьорите. С тях бе и солистката на ансамбъла Албена Вескова. Сред зрителите бяха кметът инж. Хасан Азис, областният управител Никола Чанев, Христо Димитров – ръководител и хореограф на НФА„Българе”, както и тримата приятели проф. Иван Гаврилов, Илчо Илчевски и  Ангел Авренлиев, които за трета поредна година подаряват на кърджалийци спектакъл на ”Българе” по случай Деня на Кърджали.

    „Благодаря, че ни предоставихте възможността да бъдем част от празника на града”,  с тези думи Христо Димитров се обърна към кърджалийци и  им пожела родопско дълголетие, македонска вяра и упоритост, шопско самочувствие и чувство хумор, северняшка предприемчивост, добруджанско трудолюбие и тракийско материално благополучие.

    „Всеки миг с танцьорите на „Българе” е магия”, каза проф. Иван Гаврилов и подари икона на Св. Димитър Бесарбовски на ансамбъла. Той се обърна специално към младите хора с пожелание да съхраняват богатството на българския фолклор. 

     „Няма как да не сме развълнувани тази вечер след това чудесно изпълнение на НФА „Българе”, каза кметът инж. Хасан Азис и обяви, че община Кърджали награждава с Почетен знак - Герб на община Кърджали - тримата приятели проф. Иван Гаврилов, Илчо Илчевски и Ангел Авренлиев за активната им дарителска дейност, за съхраняване на фолклорните традиции и популяризиране на патриотичния дух.  Кметът подчерта, че наградата е от името на всички кърджалийци в знак на огромна благодарност за неповторимо изживяване и срещата с изкуството на ансамбъл „Българе” по случай празника на града-21 октомври вече за трета година.

 Областният управител Никола Чанев също поздрави танцьорите и поднесе на проф. Гаврилов националния флаг на България с пожелание да бъде с него навсякъде, където и да отиде. В края на  концерта Христо Димитров покани всички на най -  новия музикално-танцов шоу спектакъл на НФА„Българе” – „Как ще ни стигнат  американците” на 7 ноември 2018 г. в зала 1 на НДК. Той  обяви,  че в най - скоро време ще стартира и Национална телевизия "Българе", която ще представя   българската история, бит, традиции и фолклор.

 

 

     

Още снимки
 Прочитания: 1049 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign