Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Паметна плоча на големия краевед Никола Иванов бе открита в Кърджали

 26 Октомври 2018

 

    В Кърджали официално бе открита паметна плоча на Никола Иванов, краевед, познавач на историческите и археологическите паметници в региона на Източните Родопи, откривател на най-знаковите светилища като Татул и светилището край хасковското село Ангел войвода. 

    Паметната плоча се намира на фасадата на читалище „Обединение 1913”, където по инициатива на Никола Иванов е открит първият музей в Кърджали. Личността на големия краевед събра много кърджалийци, общественици, ученици от клубове по история, в залата бе и правнукът на Никола Иванов Весел Джелепов. Сред гостите бяха зам.- кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю и областният управител  Никола Чанев.

     Преди откриването на паметния знак в голямата зала на читалището бе  представена книгата „По стъпките на Патриарх Евтимий” на журналиста  Георги Кулов, в която са събрани статии на Никола Иванов и публикации за него в местния печат. Прожектиран бе и филм за големия изследовател на Източните Родопи. Издаването на сборника е по инициатива на Дружеството на журналистите „Мара Михайлова” в Кърджали. Подкрепа при подготовката на книгата и поставянето на паметната плоча оказват Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”, Държавен архив, читалище „Обединение 1913”, Сдружение „Балкански форум за мир – Кърджали”.

  „Никола Иванов е един голям патриот, роден през 1880 година в Дупница, завършил ж. п. училище, съратник на войводата Димитър Маджаров, с когото евакуират тракийски бежанци от Източна Тракия през 1913 година. Пристига в Кърджали през 1927 година, занимавал се е с издирване на рудни находища. Покрай това си занимание, в един момент попада в прегръдките на археологията и започва да работи много активно по откриването и документирането на археологически паметници в региона. Негови са откритията на най-знаковите обекти тук, затова го наричаме Първооткривателя", казва Г. Кулов и  допълни, че паметният знак на Никола Иванов е изработен с набраните от 35 дарители средства. Авторът на книгата и инициаторите за поставяне на паметен знак на краеведа  Никола Иванов бяха поздравени от  зам.- кмета на община Кърджали Тунджай Шюкрю и областния управител Никола Чанев, които официално паметната плоча.      

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1146 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign