Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С рецитал и концерт под надслов „Будителство и творчество” кърджалийци отбелязаха Деня на народните будители

 01 Ноември 2018

С рецитал по стихове на Теодор Траянов, изпълнен от актьорите-водещи Антоанета Миланова и Петър Атанасов,  и концерт под надслов „Будителство и творчество” снощи в залата на НЧ „Обединение 1913” кърджалийци отбелязаха Деня на народните будители – 1 ноември.

Изпълнителите от сцената на духовното средище бяха бурно аплодирани от публиката в залата, а сред тях бяха Представителен дамски хор „Незабравки” с обработката на нродната песен „Стара са майка не ложе” и Валс-а на  Шестакович, изпълнители на народни песни, пианисти, поети. Рецитал за будителите по стихове на Теодор Траянов изнесоха актьорите Антоанета Миланова и Петър Атанасов.   

Идеята за проявата, която премина под патронажа на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, е на Фондация „Безсмъртни българи” и общество Път на Мъдростта, а нейни съидейници и съорганизатори на честването са Община Кърджали, Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”, НЧ „Обединение 1913” и Пловдивският филиал „Любен Каравелов”.

От името на кмета и от свое име приветствие към присъстващите в залата отправи заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова: „На този ден всички ние се прекланяме пред творците и пазителите на българската духовна и културна традиция. Прекланяме се пред Светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и следовници Свети Климент Охридски, Константин Преславски, Йоан Екзарх, на родолюбците Паисий Хилендарски, Васил Левски, Димитър Талев и много други. В този ден всички творци в сферата на духовността празнуват изконния стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Прекрасния порив да даваш от себе си в полза на другите и любовта към просвещението и познанието. Днешните будители сте всички вие, хилядите просветни и културни дейци, учителите на България. Както и радетелите на българското слово и дух по всички кътчета на света. Убеден съм, че успешно продължавате тяхното дело, съхранило вечния български дух, вечния стремеж към овладяване на знанието и вечното движение напред. Не преставайте да будите съзнанието на младото поколение за нашето наследство, което съхраняваме и разпространяваме  през вековете, за едно по-добро бъдеще на българския народ. Честит празник!”

Веселина Тихомирова получи и специален дар – книгата на Ваклуш Толев „Духовните дарове на България” с посвещение: „На г-н Хасан Азис с пожелание в своето служение да прилага волята на Цезара в съчетание с молитвата на жреца!”. Поднесе й го специалният гост на тържеството доц. д-р Кирил Коликов от факултетата по математика и информатика на Пловдивския университет и главен редактор на авторското списание „Нур”на Ваклуш Толев. В книгата се описват историческите събития след освобождението на България, поясни доц. Кирил Коликов. След което, позовавайки се на нея, той произнесе слово за българското будителство с цялата му уникалност като движение. По думите му ако европейския ренесанс черпи с пълни шепи от митологията, то българското възраждане се опира на чисто българската мъдрост, натрупана през вековете, с проекция към бъдещето.  Според доц. Коликов българските будители не са толкова отделните личности, макар и носители на будителството на народната свяст, а събирателния образ на целия български народ.

Още снимки
 Прочитания: 1339 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign