Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Общинският съвет одобри подписването на цесия за разсрочено плащане на задълженията на община Кърджали за сметопочистване

 22 Ноември 2018

 

Общинският съвет в Кърджали прие решение за подписването на споразумение с цесионера Търговка банка „Д” за разсрочено плащане на натрупаните към сметосъбитащата и сметоподдържаща в общината фирма задължения. Точката предизвика бурни дебати от всички политически сили, но в крайна сметка бе прието с 24 гласа „за” и 15 „против”. Според графика за изплащане на задълженията по споразумението общината трябва да изплати на Търговска банка „Д” 11 980 194 лв. в срок десет години. Гратисният период е шест месеца, а лихвеният процент за първата година и останалия срок – 2,90. Изплащането ще започне от юни следващата година.

Зад предложението за цесия застанаха от ДПС. То бе подкрепено и от председателя на групата съветници на БСП Милко Багдасаров, въпреки че съпъртийците му гласуваха отрицателно. Багдасаров коментира, че само чрез подписването на цесия , общината ще може да продължи да заделя пари за спорта.„Против“ предложението се обявиха общинските съветници от опозицията. От ГЕРБ сравниха общината с потъващ кораб. Председателят на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов нарече кметът виртуоз , който перфектно е измислил и осъществил схемата по подписването на цесията. Радослав Милев, председател на групата на РБ посочи, че дължимата сума е 12 млн.лева. Той припомни становище на Сметната палата, според което постъпленията от такса „смет“ не могат да се използват за други дейности.

Осланяйки се на фактите, а не толкова на емоциите в изказването си, кметът на община Кърджали заяви, че цесията  не е нещо извънредно, което да предизвика трагедия. По думите му това не е и първата подобна стъпка на Общината, тъй като такава е била подписана и с „Титан Клинър” и Общината от години редовно погасява задълженията си по нея.  От казаното в залата стана ясно, че Община Кърджали има договор с фирмите „Грийн Партнърс“ и „Зауба“. Първият е за сумата от 24 млн.лева, а вторият за 1,8 млн.лева. Задълженията към „Грийн партнърс“ надхвърлят 8 млн.лева, а към „Зауба“ над 1,5 млн.лева. Само наказателните лихви за нередовно изплатени фактури възлизат на 1, 1 млн.лв. В рамките на дебатите кметът на общината инж. Хасан Азис даде и своите аргументи да бъде подписана цесията, като подчерта:  „Има няколко неща, които трябва да бъдат казани, за да може да се направи една реална оценка за качествата на тази цесия, защото цесията има няколко много важни елементи. Цесирането на задълженията означава, че ако в настоящия момент община Кърджали има в рамките на около 14 милиона/12-13 милиона/ задължениа към фирмата и няма възможност да обслужва това задължение към настоящият момент, при приключването на договора фирмата във всеки един момент може да ни натовари с неустойки, лихви и така нататък, които надхвърлят 2,7 милиона за наказателни лихви по настоящия договор. За да не допуснем този факт община Кърджали предприе тази стъпка да разсрочи своите задължения във времето”, обясни инж. Азис. Той посочи и какво ще доведе тази стъпка във времето.

  „Тя ще доведе до един много важен финансов ефект за състоянието на община Кърджали. На първо място, ако към момента община Кърджали има задължения в рамките на около 20 милиона лева, с подписването на цесията ние подобряваме, разбира се, счетоводно - финансовото си състояние и трансформираме задълженията в рамките на следващите десет години. Колеги, ние правим трансформация на нашите задължения повече от 70 процента. На второ място, от краткосрочен дългът се трансформира  в дългосрочен, погасяван чрез вноски напълно във възможностите на общината без да се затруднява изпълнението на програмата за капиталови разходи или инфраструктурните и социални инвестиции.

   Трето, лихвата за срока на споразумението се редуцира на 2,9 % на годишна база като спира да се начислява заложената в договорите с изпълнителите на обществената поръчка неустойка на забава в драстично по-голям размер. Моля да сметнете 0,3% наказателна лихва за просрочие всеки ден на годишна база е 36%. При тези 36% предложението на банката  е 2,9 %. Това е повече от 12 пъти намаляване на наказателната лихва като възможност”, каза кметът инж. Хасан Азис. Според него цесията е възможност за общината да погаси дълга предсрочно във всеки един момент без допълнителни неустойки, такси и комисионни. „И на пето място, редуциране на начисленото до момента по Договорите за обществена поръчка за забава, е почти 3 милиона лева, като за общината е спестено около два милиона лева”, уточни още градоначалникът. Той  изрази  надежда, че  община Кърджали очаква по-добри времена, в рамките на националната политика и в рамките на отношението на централната власт специално към Кърджали.

Логично градоначалникът отговори и на въпроса защо общината не може да изпълнява своите задължения към фирмата, изпълняваща услугите по сметосъбиране и  сметоизвозването и защо трупа толкова дългове.

„Това е въпрос, който е важен и интересува не само общинските съветници, но и обществеността на Кърджали. Длъжен съм като кмет на Кърджали да дам отговор и да  направя пред вас следното структуриране на разходите на общината през годините”, заяви инж. Азис.

 „Общината много успешно изпълнява проекти по европейски програми. Но това субсидиране не е подарък и то натоварва бюджета. За периода 2007-2013 година имаме реализирани близо 100 млн. лева, а по тези проекти Общината е дофинансирала с близо 4 млн.лева. Едва ли има някой, който да каже „Лишете се от тези 100 млн. за град Кърджали, за да не се харчат 4 млн. лева от бюджета”. За втория програмен период има договореност за 29 млн. лева, след изпълнението, на които до 2020 година ще бъде натоварен бюджета с над 2 млн.лева и с това искам да отговоря на твърденията за пращането на кмета в Брюксел”, посочи още градоначалникът.

Той допълни, че Общината има несъбрани задължения от над 5,5 млн. лева от физически и юридически лица през последните десет години.

„Финансовото положение на Общината не е добро, но тези задължения са в рамките на допустимото за страната на база сравнение с останалите общини. Въпреки всичко, Общината продължава да работи. Само за година разплаща 800 000 лева за отопление, 60 000 лева на месец за осветление. Трябва ли да оставим децата на студено или градът на тъмно?”, попита кметът.

Още снимки
 Прочитания: 1421 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign