Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Започна „Февруари-Месец на Америка” в Кърджали

 04 Февруари 2019

      Деветото издание на „Февруари – Месец на Америка” бе открито днес в Кърджали, като за първи път това се случи в детска градина. Неведнъж в рамките на месеца е отделяно място на различния музикален стил –джаза, но за първи път това се  случи пред най-малките жители на Кърджали като провокация и възможност те да бъдат очаровани от тази музика  и да я заобичат като по-големи. Началото на днешната първа проява от Месеца на Америка постави Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ” в Кърджали. „Димитър Русев е известен в музикалните среди като ръководител на джаз група и като организатор на Хасково джаз фест вече 30 години. Специалната му програма за деца се нарича „В приказния свят на джаза“,  и вече седем години той я представя пред най-малките жители на област Хасково, а вече стъпи и в Кърджали”, каза Иванова.

   Малчуганите бяха поздравени и от зам.-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова.Тя  благодари на домакините ДГ „Баба Тонка” и пожела интересни и занимателни минути с Димитър Русев и неговата лектория „В приказния  свят на джаза”. Децата проявиха жив интерес към музикалните инструменти, всяко искаше да ги пипне и да направи опит да посвири  с тях, а лекторията провокира интереса им към непознатия досега за тях стил-джаз.

      Фестивалът „Февруари – Месец на Америка” се организира от Дружество „Приятели на САЩ“, от Клуба на американските възпитаници в Кърджали /US Kardzhali Alumni Club/, Американското посолство в България и Община Кърджали.

    Димитър Русев е музикант и композитор, популяризатор на джаза,  основател и дългогодишен организатор на Хасково джаз фест близо 30 години. Общинският съвет на Хасково миналата година го удостои със званието почетен гражданин на Хасково. Димитър Русев започва да свири на китара на 12 години. Участва в рок група “Лотос” към Младежки дом в Хасково. През 1973 г. групата печели конкурс и наградата е екскурзия и концерт на Балатон в Унгария. Организира Клуб-лектория за джаза, където представя изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал. През 1986 година става един от основателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 година е негов председател. През 1995 – 2001 година създава Русев Джаз Бенд, с който изнася концерти в България. Бил е автор и водещ на специализирано предаване за джаз музика в програмата на радио Хасково и в радио Метроном. Инициатор и организатор на традиционните фестивали: Международен фестивал HASKOVO JAZZ, Джазово лято в комплекс Русалка, Младежки джаз фестивал Димитровград. Автор е на музикално образователната програма за децата от детските градини “В приказния свят на Джаза”. От 2001 година е музикален ръководител на Акустично Джазово Трио – Димитровград.

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 871 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.