Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Посланикът на Казахстан дари книги на РБ „Н.Й. Вапцаров”

 01 Февруари 2019

11 заглавия, събрани в 24 книги, получи като дарение от управляващия посолството на Казахстан в София  г-н Темиртай Избастин Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” Кърджали. Сред тях  „Казахският път” на президента на Република Казахстан Нурсалтан Назарбаев,  "Седемте чудеса на Казахстан", „Казахските ханове” и "Книга за словото" на казахския поет, писател, композитор, мислител и обществен деец, основоположник на казахската класическа литература и съвременния казахски език Абай Кунанбаев, роден през 1845г.

На връчването му присъстваха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и неговият заместник Веселина Тихомирова. Директорът на библиотеката Уляна Ганева благодари за жеста и подчерта, че дарените книги ще обогатят фонда на библиотеката с нови и различни заглавия, непритежавани до сега.

Това е първото за тази година дарение на книги, но дарителството не е чуждо и за кърджалийци. През изтеклата 2018  с жестове на дарителство Регионална библиотека "Н.Й. Вапцаров" в Кърджали е получила като дарения общо 1 232 тома книги, което е близо половината от книгите, с които е попълнен фонда през миналата година. Основната част от безвъзмездно предоставените книги са от жители на Кърджали, а друга са подарени от външни дарители. Сред заглавията има изцяло нови за книгохранилището и такива, с които е подменила похабените от фонда си.

В голяма степен даренията включват български автори. Такива са и най-търсените, като според статистиката на библиотеката най-предпочитаният автор за 2018г. е бил Иван Вазов. "Децата вече все по-често се ориентират към българската литература, защото се появиха съвременни наши автори, които успяха да грабнат детската публика.", обясни директорът на библиотеката Уляна Ганева.

През изтеклата година, фондът на библиотеката е попълнен с общо 2 622 тома, като 577 книги са закупени по спечелен пред Министерството на културата проект, за обновяване фондовете на читалища и библиотеки.

Още снимки
 Прочитания: 958 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.