Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

През март стартира кампанията за събиране на местните данъци и такси

 08 Февруари 2019

Началото на кампанията за събиране на местните данъци и такси, в това число и тези за моторни превозни средства, при които има промени в данъчните ставки, ще започне в началото на март. Това съобщи заместник-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю.  

Решението за промяна на ставките на данъците за превозните средства бе взето на последното заседание на Общинския съвет във връзка с приетата в Закона за корпоративното подоходно облагане нова формула за определяне на данъците.

Според промените с близо 17 процента от регистрираните в община Кърджали леки автомобили от тази година ще плащат с 40 процента по-висок данък, заради отпадането на ползваната до сега отстъпка за наличие на катализатор, каза Тунджай Шюкрю. По думите му в новата формула за определяне на данъка върху превозните средства са заложени мощността на автомобила, годината на производство и екологичния стандарт.

Най-осезаема промяна в увеличението на налога ще усетят собствениците на 4 284 леки автомобила, от 25 533 регистрирани в общината. Общата бройка на леки и товарни автомобили регистрирани на територията на община Кърджали е близо 30 000 бр.

Притежателите на 2 987 по-нови автомобили, с екологична категория  от Евро 4 нагоре, пък ще плащат осезаемо по-малко за колите си. Съгласно новата формула, промени ще има в данъка на почти всички автомобили, но те ще бъдат незначителни, обясни Тунджай Шюкрю. Той допълни, че в общината най-голям е броят на автомобилите  в диапазона  от 74 kW до 110 kW - 8 118, а най-малък на колите с мощност  над 245  kW - 57.

Събирането на налога се очаква да започне в началото на март, а платилите цялата сума до края на април ще могат да се възползват от 5 процентна остъпка, каза още заместник-кметът.


 Прочитания: 977 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.