Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали бе открита изложба, посветена Международния ден на майчиния език

 20 Февруари 2019

 

     Тазгодишната изложба на Арт движение Кръг, посветена на 21 февруари, Международен ден на майчиния език, представя разнообразие от религиозни песнопения и молитви на християни, мюсюлмани и евреи. В изложбеното пространство на Арт галерия „Кръг” са аранжирани визуални пана и информационни материали на църковнославянски, арабски, турски, иврит и арменски езици с популярни молитви, изпълнявани и като песнопения в конкретни религиозни празници. Песнопенията и молитвите често имат панкултурна и пангеографска стойност поради факта, че „говорят” на сърцето на вярващите по време на поклонение. Във всяка от тези религии простите молитви са също толкова ефективни, колкото и най-цветистите. Всяка от религиите и техните свещени книги – Старият, Новият завет и Коранът – съдържат насоки за по-съвършено общество, правилно човешко поведение и справедлива икономическа система. Множество световни примери доказват взаимната почит между религиозните системи и вярващите. Още се помни, когато през 1997 г. израелски съд осъди евреин за това, че е изобразил ислямския пророк Мохамед като свиня.

Голямо пано в Арт галерията представя в оригинал на иврит и в превод на български първото песнопение, което преди 100 години /на 9.09.1909/ е изпълнено при откриването на софийската Синагога – "Барух аба бешем Адонай /Благословени дошли в храма Божий/". Акад. Николай Кауфман /1925-2018/, изтъкнат музиковед, фолклорист и композитор, записал над 40 000 български народни песни и инструментални мелодии и автор на 2000 хорови песни, е обработил песнопението и го е разгърнал в многогласна песен за смесен хор, която може да се изпълнява на всяка голяма световна сцена. Нека си припомним как неговата композиция „Безродна невеста”, станала емблематична за „Мистерията на българските гласове”, влезе в един от последните албуми на група „Ю ту”, а самият той през 1990-та стана носител на „Грами” за албум №2 „Мистерията на българските гласове”.

Визуалното пано по Псалом 140 „Да исправитса молитва моя”, която се изпълнява на Вечерня по време на християнския Великден, е изписано в превод на български и в църковнославянски оригинал. По тази молитва руският хоров диригент и композитор, основател на 400 духовни хорове, проф. Павел Григориевич Чесноков (1877–1944), създава многогласна песен за хорово изпълнение, изпълнявана и до днес навсякъде по света.

„Молитвата на Пророка Мухаммед, която обхваща всички останали молитви”, е изписана в оригинал на арабски и в превод на турски и български. Посетителите на изложбата ще видят и арабския оригинал на Фатиха – централната сура от Корана в Ислямската молитва. Ще застанат пред пано с молитвата "Хайр мер" (Отче наш) на арменски език и ще видят оригинално изображение на еврейската Пасхална Агада от 14 век – книга, която се чете по всяко време на големия еврейски празник Пасха и разказва за Изхода от Египет, за освобождаването от робството. В нея се казва: „Всяко поколение трябва да се чувства така, сякаш и то сега се освобождава от робството”.

Днес евреите в света са над 13 милиона, повечето от тях живеят в Израел и САЩ. Християните са 2,18 милиарда души, което е почти една трета от населението на планетата. Почти половината са католици. За 1/5 от населението на света, т.е. за около един милиард души, Ислямът е едновременно религия и начин на живот. Мюсюлманите следват религия на мир, милост и прошка, и по-голямата част нямат нищо общо с изключително тежките събития, които се свързват с тяхната вяра. Широка гама от раси, националности и култури по целия свят – от Филипините до Нигерия – са обединени от общата им ислямската вяра. Около 18% живеят в арабския свят; най-голямата мюсюлманска общност в света е в Индонезия; значителни групи в Азия и Африка са от мюсюлмани, а големи малцинства живеят в бившия Съветски съюз, Китай, Северна и Южна Америка, и Европа. 5 милиона са мюсюлманите в САЩ.

Мюсюлманите уважават и почитат Исус, в очакване на Второто му пришествие. Те го мислят за един от най-великите пратеници на Бог на земята. Вярващите мюсюлмани никога не казват просто "Исус", без да добавят "мир на праха му." Коранът потвърждава непорочността на зачеването (в глава "Мария"), и Дева Мария е почитана като най-чистата от жените. Мюсюлманите вярват в редица християнски и юдейски личности и пророци. Напр. Авраам е уважавана фигура в трите големи световни религии. В юдаизма той е връзката между еврейския народ и Бог, в християнството е първообразът на всички вярващи, а в исляма е смятан за едно от звената във веригата пророци, започваща с Адам и достигаща своя апогей с Мохамед. Освен, че е модел на идеалния мюсюлманин, Авраам е и реформатор на почитането на Кааба в Мека. 

Свободата на вероизповеданието е в природата на всяка от големите религии, а расизмът е чужд както за християните, така и за мюсюлманите и евреите. Всяка от тях проповядва равенство и човешки права. В Корана напр. се казва: „О, хора! Ние ви сътворихме от един-единствен човек, мъж и жена, и ви превърнахме в народи и племена, така че да може да се познаете един друг.”

В изследването, предшестващо изложбата в Арт галерия Кръг, и при подготовката на преводите за визуалните пана на 5-те оригинални езици участваха: арабистката и преводачка Мая Ценова, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, преводачката Пепи Шапатов-Михов от Йерусалим, изследователката Ангелина Рашкова от Кърджали и Хабибе Халиибрям от Община Кърджали.

 

    На 21 февруари / четвъртък/ по случай  Международния  ден на майчиния език в Дома на културата  в Кърджали ще се състои празничен концерт с участието на любителски  състави  и  танцови групи от общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене в област Кърджали. Начало  - 18.00 часа

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 926 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.