Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали помни делото на д-р Атанас Дафовски

 08 Април 2019

     Много кърджалийци почетоха големия кърджалийски лекар д-р Ананас Дафовски по повод 100 години от рождението му. Пред паметната плоча, поставена на ул. Сан Стефано 15,  където е живял медикът се събраха много негови колеги, здравни работници, шефове на здравни институции, общественици и граждани, за да поднесат цветя и венци на признателност пред голямото му дело. Сред дошлите да почетат паметта на именития лекар бяха изпълнителният директор на  МБАЛ” Д-р Атанас Дафовски” проф. д-р Тодор Черкезов, областният управител Никола Чанев, зам.-  кметът Веселина Тихомирова, акад.Богдан Петрунов, доц. д-р Андрей Кехайов, инж. Славейко Дафовски, кметът на село Петково Юлиян Чиев. В словото си  проф. д-р Черкезов подчерта приноса на д-р Атанас Дафовски  за развитието на здравеопазването не само в Кърджали, но и в региона.Той припомни, че д-р Дафовски управлява болницата в периода 1961-1982 г. По негово време са изградени новите корпуси на областната болница, благодарение на добрата му кадрова политика в лечебното заведение са работили висококвалифицирани лекари, с които би се гордяла всяка болница в страната

       „Щастливи сме, че лекар като д-р Атанас Дафовски е свързал името си с нашата болница. Неговият висок професионализъм, себеотдаване в работата и служба на хората, почтеност и висока ерудиция са пример на десетките му последователи. През 2018 г. д-р Дафовски бе удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали, посмъртно”, сподели зам.- кметът Веселина Тихомирова.

       По –късно на специална церемония в комплекс „Арпезос” бе учредена  Национална награда на името на известния лекар д-р Атанас Дафовски . „Призът ще се връчва за високи постижения в медицината, здравеопазването и науката по време на кръгли годишнини и при определени поводи с решение на Съвета на директорите на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали”, обяви изпълнителният директор на  болницата проф. д-р Тодор Черкезов. Статуетката е изработена от известния кърджалийски  художник Емил Пенчев.

        Първи носители на националния приз станаха акад. д-р Богдан Петрунов, основоположник на алергологията в България, доц. д-р Андрей Кехайов, дългогодишен председател на БЛС и известният кърджалийски анестезиолог д-р Недялка Джангозова.

      От името на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис зам.- кметът Веселина Тихомирова поздрави първите носители на Националната награда на името на д-р Атанас Дафовски и пожела на всички здравни работници високи професионални успехи, благодарността на хората, за чието здраве се грижат и подкрепа за младите медици.

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 2132 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign