Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали – добър пример за провеждане на политики в областта на общественото здраве

 20 Април 2019

          20-годишен юбилей отбелязаха Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ в Кърджали. Тържественото честване събра в залата на театъра водещи медици от страната и региона - проф. д-р Тихомира  Златанова, проф. Ивона Даскалова, проф. Тихомир Воденичаров, декани от МУ София, проф. Донка Байкова, зам.- директорът на НЦОЗ проф.Пламен Димитров, проф. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски”, депутатите от област Кърджали Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, Янка Кюркчиева от МЗ, президентът на Югоизточно-европейски медицински форум доц.д-р Андрей Кехайов, директори на РЗИ от страната и д-р Виктор Кирчев, шеф на РЗИ Кърджали, представители на местната власт, държавни институции, бизнеса, граждани. 

       „Обществената коалиция за здраве е една от най-сериозните неправителствени организации не само в нашата област, но и в страната, които със своята последователност, методологична и научна работа допринесоха за една цялостна картина за общественото здраве, за рисковите фактори и за това какви политики трябва да бъдат провеждани в областта на общественото здраве”, каза при откриването на тържеството кметът инж.Хасан Азис и председател на Управителният съвет на ОКЗ. Той благодари на екипа, с който през последните повече от десет години работи. Подчерта също, че няма друга организация в рамките на региона, която да събира в себе си толкова различни по състав и характер обществени слоеве, които се обединяват в името на общественото здраве - лекари, представители на местната власт, държавни институции, научната общност и стопански ръководители.Кметът на Кърджали посочи, че измеренията на дейността на ОКЗ имат не само обществена , но и социална, икономическа и психологическа значимост. Бе припомнено, че през тези годините са реализирани различни инициативи и програми, насочени към адекватни действия и мерки за борба с хипертония,тютюнопушене, употреба на алкохол, промяна навиците на хранете.

      „Удовлетворен съм от постигнатите резултати и особено с последната част – Детската компонента на програма СИНДИ, която включихме и която продължава и през 2020”, каза инж.Азис и благодари специално на проф. д-р Жени Стайкова, зам.-председател на ОКЗ и на проф. д-р Тодор Черкезов, секретар на Коалицията за тяхната активност, енергия и всеотдайност.

    „Като човек, който е от самото начало на създаването на ОКЗ и реализирането на дейностите по програмата СИНДИ, съм  удовлетворена от направеното през тези години. В България все още не се акцентира достатъчно на превантивната медицина, която трябва да бъде водеща, защото точно чрез превенцията и профилактиката се постигат повече здравни знания, повече здравна култура, които предопределят начина на живот”, изтъкна проф. д-р Жени Стайкова, зам.-председател на ОКЗ

     По повод празника поздравителни адреси бяха поднесени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева,  Марияна Николова, заместник-министър председател и Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, д-р Нигяр Джафер, заместник председател на Народното събрание, Никола Чанев, областен управител, доц. д-р Никола Василевски, първи изпълнителен директор на Програма СИНДИ в България и други.

      Инж. Хасан Азис и проф.д-р Жени Стайкова връчиха награди и отличия по случай 20 години от създаването на Обществената коалиция за здраве и програма СИНДИ Кърджали. С плакети и грамоти за висок професионализъм, принос към общественото здравеопазване и активна и всеотдайна работа получиха проф. д-р Тихомир Воденичаров, доц. д-р Никола Василевски, проф.Донка Байкова, Расим Муса, бивш кмет на община Кърджали, проф. д-р Тодор Черкезов, доц. д-р Дора Янчева, д-р Сезгин Бекир, секретар на общината, д-р Олга Михайловская, Росица Чилингирова, Мариана Тончева. От името на МЗ и министър Кирил Ананиев бе връчен на председателя на Обществената коалиция за здраве поздравителен адрес и почетно отличие плакет на Министерството на здравеопазването.

         Тържеството честване завърши с празничен концерт „Звездите на Кърджали” с участието на Детския струнен оркестър, квартет„Киара”, солисти на Музикалния театър, детска  фолклорна група и танцьори от ТФА при Дома на културата Кърджали, както и балетна формация при ОДК.  

        Обществената коалиция за здраве Кърджали се базира върху широка подкрепа, изградена е като модерен тип сдружение, чиито членове съсредоточават основно усилията си върху промоцията на здраве и профилактика на хроничните незаразни болести. Неправителствената организация е учредена на 29 ноември 1996 г. в Кърджали с идеята да подпомага населението в избора му на здравословен начин на живот. Коалицията приема принципите на програма СИНДИ на СЗО и съдейства пред държавните и общинските органи за реализиране на нейните цели и девиз „Нашето здраве е в нашите ръце!”.

        Общият брой на изследваните лица в периода 1997- 2017 г. в община   Кърджали са 10 109. Всяко изследване обхваща лица от 25- 64 г.За  получаване на необходимата информация се провежда индивидуално  интервю по стандартизиран за мрежата на СИНДИ/ Европа въпросник.  Извършават се измервания на артериално налягане, тегло, ръст, изследва се пълен липиден профил на анкетираните. Създаден е първият в страната Кабинет за контрол на хипертонията със съдействието на общината. Проведени са множество кампании за здравна информираност с профилактични дейности за ограничаване на тютюнопушенето, затлъстяването, остеопорозата, контрол на хипертонията, повишаване на двигателната активност на населението.Проведени са курсове на медицински кадри и на населението с привличане на републикански консултанти по хранене, ранна диагностика на рака на гърдата и др. През 2011 в Кърджали е даден старт на детската компонента по програма СИНДИ на СЗО. Извършено е изследвана на 150 деца за олово в кръвта в три училища в града, също направено е проучване на статуса на детското здраве с участието на офталмолог, специалист уши, нос, гърло и педиатър. Проведени са сред подрасващите различни кампании за риска от тютюнопушене, за здравословно хранене и др. Като положителни моменти на програма СИНДИ е участието на Обществената коалиция за здраве в трансгранични проекти, в резултат на които са създадени в Кърджали Лабораторията по околна среда и здраве, единствената в България, и Лабораторията по генетични изследвания за пет полово-предавани инфекции. Благодарение на ОКЗ  Кърджали е обявен за „Град на здравната култура”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 2504 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign