Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първа копка за трасето на междусистемната газова връзка между България и Гърция

 22 Май 2019

Кметът на община Кърджали  инж. Хасан Азис, редом с министър председателите на Р България и Р Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас,  положи първа копка за трасето на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Той заедно с кметовете на Кирково и Момчилград бяха и сред първите, които посрещнаха двамата премиери днес преди обяд в Кирково. Ще припомним, че газовата тръба ще преминава през териториите на трите общини, а градоначалниците им получиха официални  покани за участие в церемонията, по време на която премиера Бойко Борисов им благодари за съвместната работа.

Преди официалната церемония  кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, заедно със своите колеги имаше възможност да разговаря на чаша кафе с премиера Бойко  Борисов, с финансовия министър Владислав Горанов и с посланика на Р Гърция в България  Григориус Василконстандакис.

 

Междусистемната газова връзка Гърция - България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, България и съседните страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

       Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и ще се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият капацитет ще бъде от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

 

Още снимки
 Прочитания: 862 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.