Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Еньовден в музея

 24 Юни 2019

Празникът Еньовден събра много деца и възрастни в двора на музея днес.  Така за поредна година бе осъществена инициативата „Магията Еньовден – традиции и наследство“.

Еньовден е най-дългият и витален ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата. Дните около Еньовден бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита си. През нощта на Еньовден и водата има лековита сила, всичко в този ден е магия, разказа пред присъстващите етнографът от Регионален исторически музей Соня Костадинова.

Младите еньовки разказаха и древната легенда за Еньо и неговата любима, после всяка една сподели повече за лечителните сили на билките.

Рано сутринта момичета от Обединен детски комплекс бяха събрали цветя и билки, с които бяха изплели  голям венец. Под него за здраве и берекет по три пъти преминаха гостите на празника. После всички се почерпиха със студен лековит билков чай и късче питка за здраве.

И докато на двора течеше възстановката на празника, то на вторият етаж на музея  възпитаници на СУ „Йордан Йовков“ слушаха с интерес първата тема от стартиращата от днес, за втора поредна година, инициатива „Лято в музея“.

Програмата има  за цел да запознае децата с красивата  и уникална природа на Източните Родопи, а в заниманията са включени и практически игри, в които малчуганите могат не само да учат, но и да се забавляват, творят и да разгърнат въображението си.

Заниманията с децата се осъществяват от  Галена Карамфилова, уредник към отдел „Природа“ в Регионален исторически музей Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1320 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign