Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Общинският съвет Кърджали одобри заплатите на кмета на общината и кметовете на кметства

 22 Ноември 2019

На второто заседание на Общинския съвет в Кърджали за мандат 2019-2023 година общинските съветници гласуваха размера на трудовите възнаграждения на кмет на общината и кметовете на населени места. Според предложението, представено от градоначалника инж. Хасан Азис, основната месечна заплата на кмета на община Кърджали, според законовите разпоредби не трябва да надвишава месечното възнаграждение на министър, а заплатите на кметовете на населени места се регламентират според броя на жителите по постоянен адрес в тях.

Така кметът на община Кърджали ще получава 3000 лева месечно възнаграждение, неговите заместници – 80 процента от тази сума, а кметските наместници – 80 процента от средната месечна заплата на кмет на кметство.

Възнагражденията на кметовете на кметства се диференцират спрямо жителите живеещи в тях в 4 групи. В първа група възнаграждението на кметовете ще е 920 лева, във втора с над 1000 жители – 880 лева, в трета група с жители от 701 до 1000 жители – 860 лева и в четвърта група кметства с жители до 700 души – 840 лева.

Общинския съветник от Демократична България – Обединение Радослав Милев заяви, че няма да подкрепи предложението, защото според него кметът на Кърджали през последните четири мандата не се справял със задълженията си. Той възрази и срещу високите, според него възнаграждения на общинските съветници.

Контрира го общинския съветник от ДПС Сезгин Бекир, според когото гражданите на община Кърджали решават кой е управлявал добре и кой не и инж. Хасан Азис е получил своята оценка от тях, гласувайки му доверие за пореден път. „Що се отнася до заплатите, не случайно законодателят, взимайки предвид отговорностите на кметовете, тяхната натовареност и управлението на този огромен общински ресурс, да имат възможност да получават възнаграждение толкова, колкото един министър. И чест прави на кмета на общината, че не предлага да получи колкото един министър, съобразявайки се с реалностите”, коментира Сезгин Бекир.

На критиките на Радослав Милев отговори и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, според когото Радослав Милев все още е подвластен на предизборните страсти. „Изборите приключиха, г-н Милев! Хората дадоха своята оценка и тя не е във ваша полза”, категоричен беше градоначалникът. Той припомни, че в миналият Общински съвет представителите на десните партии са боли двама, а сега е само един. Ако заради това говорене сте намалели с 50 процента, в следващия Общински съвет може да ви няма”, каза кметът инж. Хасан Азис.

В крайна сметка предложението бе подкрепено от 27 общински съветници, двама бяха против и 11 се въздържаха от гласуване.   

Още снимки
 Прочитания: 612 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign