Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Над 850 ученици участваха в Областния математически турнир „Перперикон 2019”

 02 Декември 2019

        Над 850 ученици от няколко области на страната участваха в 19 -то издание на Областния математически турнир „Перперикон 2019”. Председател на Организационния комитет бе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, а състезанието се проведе под патронажа на областния управител Никола Чанев.Турнирът се организира от РУО-Кърджали , ПУ „Паисий Хилендарски” и СМБ– секция Кърджали с председател Мария Митрева. Носител на Купата на най-добрия випускник на Областния математически турнир „Перперикон 2019“ бе спечелена от 12-класничката Берна Ахад от ЕГ „Христо Ботев“, която освен, че се справя отлично със  задачите се оказа и талантлива цигуларка.

    Грамота и подарък от областния управител получи и преподавателката Пепа Тодорова за висок професионализъм и дългогодишен принос в обучението по математика. От името на кмета инж. Хасан Азис участниците бяха поздравени от Ширин Сюлейман, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” с пожелание младите таланти да постигат още по – високи успехи, а на учителите -още по – добри  резултати в подготовката на техните възпитаници.Емел Бабаева , експерт по математика в РУО Кърджали също поздрави  участниците и техните преподаватели

    „ Много силен турнир със сериозни задачи. И най – важното, с всяка измината година се увеличава броят на участниците от други области, така Кърджали се превръща в център на математиката”, заяви  при награждаване на победителите акад. Сава Гроздев, председател на журито. Той благодари на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и областния управител Никола Чанев за подкрепата през годините и подчерта, че академичната общност има достойни  партньори и поддръжници, с който Кърджали може да се гордее. Той отчете и отличната организация на провеждане на турнира. В състезанието участваха ученици от всички общини на област Кърджали, както и ученици от Стара Загора, Казанлък, Смоля, Димитровград, Хасково, Свиленград. На церемонията по награждаването присъстваха също доц. Генчо Стоицов от ПУ ”П. Хилендарски”, доц. д-р Росен Николаев от ИУ- Варна,  представител на Висшето военноморско училище Варна и  Русенския университет „Ангел Кънчев”.

   Областният математически турнир е за ученици от 3-ти до 12 клас. Темата за всеки клас се състои от логически задачи и такива с повишена трудност от учебното съдържание за съответния клас На участниците от 12 клас, набрали съответен брой точки, се признава отлична оценка за прием във всички специалности на ФМИ към ПУ „Паисий Хилендарски”, ВУЗФ София, Висшето военноморско училище град Варна, Русенски университет. Икономическият университет във Варна обяви, че признава оценките на учениците от турнира, класирали се на първите три места в 11-ти и 12-ти клас, за прием в университета по желана от тях специалност и че поема началната семестриална такса.

     На церемонията в Дома на културата в Кърджали присъстваха много ученици, учители, директори на учебни заведения, експерти от РУО и родители. Домакините от Кърджали бяха подготвили специална музикална програма за гостите от страната.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1994 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign