Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха обновената учебна сграда на Езикова гимназия „Христо Ботев и ОУ "Св. Св.Кирил и Методий"

 15 Януари 2020

     Днес  в училищния двор на ЕГ „Христо Ботев" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ се състоя официална церемония по откриване на обновената учебна база. Сградата бе реновирана с европейски средства на стойност  2 млн. 910  хил. лв. Лентата прерязаха кметът на община Кърджали  инж. Хасан Азис, ръководителят на проекта и зам. – кмет инж. Катя  Митовска  и директорите на двете учебни завeдения Маноил Димитров и Мариана Пеева. Присъстваха председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, областният управител Никола Чанев, началникът на РУО Гроздан Колев, много гости, училищни директори, ученици, учители и  родители, представители на фирмите - изпълнители и надзорът по строителството. Празникът започна с изпълнение на фанфарния оркестър към ЕГ „Христо Ботев”.

   Ремонтът на сградата е в рамките на Проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, един от трите проекта, включени в списъка с индикативни основни проекти на Инвестиционна програма за реализация на Интегрирания план а градско възстановяване и развитие на гр. Кърджали /ИПГВР/ 2014-2020 г., одобрена по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата цел  е чрез модернизиране на образователната инфраструктура да се създадат условия за качествено и достъпно образование на територията на град Кърджали,  припомни в началото инж. Катя  Митовска. Тя допълни, че строително- монтажните дейности за ЕГ „Христо Ботев“ и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ възлизат на 2 906 000лв. и съответно за оборудване и обзавеждане 532 393 лева. „Тук е мястото да благодаря на всички участници в проекта, на строителите, на строителния надзор, на авторския надзор, на изпълнителите на договорите за публичност, на изпълнителите на строително - монтажните работи. Искам да благодаря и на ръководствата на двете училища и на колективите, които помагаха през цялото време и да им пожелая да са здрави, да пазят всичко онова, което е съградено и да надграждат, защото тази инфраструктура е за нашите деца, които са бъдещите строители, агрономи, лекари и всичко друго. На добър час!” , каза ръководителят на проекта инж. Катя Митовска.       

     Инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на децата на Кърджали, подчертаха в своите изказвания и двамата директори на ЕГ”Христо Ботев”и на ОУ„Св. Св. Кирил и Методий” Маноил Димитров и Мариана Пеева.„Инвестиция в подобен мащаб не е правена по сградата от въвеждането й в експлоатация през есента на 1976 година.Обновяването на фонда и модернизирането на условията за работа ни позволява да поддържаме не само високи стандарти на обучение, но ни дава възможност да изградим висока мотивация на ученици и учители в две от най-реномираните училища в Кърджали”, посочи Маноил Димитров. Той  уточни, че в рамките на проекта са ремонтирани класни стаи, фасада и интериор.Обновени са спортните площадки, училищния двор  и други обекти. Обособени са също кътове по интереси, сцена на открито и други съоръжения, които гарантират пълноценния отдих на децата и тяхното комплексно развитие. „Не ни беше леко през последната година и половина. Изпълнението на проекта създаде известни неудобства, но днес можем да се похвалим с добър резултат и да отчетем заслугите на всички заинтересовани страни. Благодарим на екипите, които направиха така, че да се случи тази инвестиция- държавата, местната власт, проектантите, изпълнителите и всички други ангажирани с проекта. Нека да си пожелаем устойчивост и надграждане на постигнатото, защото то е в името на децата и тяхното по-добро бъдеще. Инвестицията в образованието гарантира възвръщаемост”, каза още директорът на ЕГ „Христо Ботев”

     „За нас днес е един специален ден, защото слагаме финал на изпълнението на проекта. Днес нашите две училища са модерни и съвременни и отговарят на високите изисквания на Европа. Днес нашите деца учат в една много по-добра физическа среда, имат най-добри условия за обучение, възпитание, спорт, отдих. Има и много добри условия за работа и на нашите колеги учители. Нека новата сграда, подобрените условия за работа и труд са предпоставка за още по-големи успехи на нашите ученици и учители. Нека това бъде една много добра бъдеща инвестиция за нашите деца”, сподели директорът на  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Мариана Пеева.

       Учениците и  учители  на  ЕГ Христо Ботев” и  ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” бяха поздравени  с новата   придобивка  и от областния   управител Никола  Чанев, който   подчерта, че  подобряване образователната  инфрастуктура,  грижата  за подрасващите и   учителите, е приоритет на държавата.„За мен е изключителна радост да съм тук сред вас по повод  реализирането на този проект. Защото по този начин виждам в действие усилията на правителството и на държавата и поставянето на образованието в центъра на приоритетите на настоящото управление.Усилия, които преминаха през повишаване на учителските възнаграждения, последното от които в момента буквално тече”,  заяви  Чанев.  Той посочи, че  за подобряване на образователната инфраструктура  в цялата страна са  осигурени  над 900 милиона лева по ОП „Региони в растеж“ , те са били   договорени така, че общините да могат да кандидастват за реновиране на училищата.

   „ Това е много важна инвестиция за последните 50 години. В това училище са израснали част от майките и бащите на тези деца, които се  учат в момента тук. Някой беше казал, че образованието е най-важната сфера в живота, защото без образование ние не можем да имаме лекари, учители, ако искате и политици. Пожелавам едно безаварийно ползване на тази сграда”, каза още областният управител Никола Чанев.

    Преди  да бъде прерязана лентата на обновената учебна сграда с думи на благодарност към строителите, учителите и учениците се обърна и кметът инж. Хасан Азис. В приветствието си градоналникът подчерта, че с реализацията на големия проект за близо 14 млн. лв. по ОПРР за  обновяване на образователната инфраструкта в общината са се възползвали близо 4 800 ученици.  „Днес наистина е един много хубав ден за нашето училище. Когато дойдох сутринта си припомних, че преди повече от 30-35 години и аз прекрачих прага на това училище. Много добре си спомням как изглеждаше тогава. Чрез този проект се опитахме да запазим стила, архитектурата, излъчването на тази учебна сграда. В рамките на по-малко от 180 дни успяхме да извършим не само цялостен ремонт, но училището да има и много други допълнителни съоръжения, които в други  училища няма да може да се видят”, посочи  в началото кметът инж.Азис.

      Той специално подчерта, че такава голяма инвестиция в образователната инфраструктура на община Кърджали не е реализирана повече от 50 години. „Успяхме в рамките на интегрирания проект за възстановяване и градско развитие от 21 милиона лева, по решение на ръководството на общината и на жителите на общината, 14 милиона лева да бъдат насочени към образователната инфраструктура. В момента от тези средства и тази  инвестиция се възползват 4723 деца. Това означава, че  повече от 75-80% от нашите деца учат вече в реновирани училища и обзаведени по най –модерен начин”, посочи инж. Азис. Той увери  присъстващите, че общината ще продължи  с дейностите и инвестициите в образователната инфраструктура. Кметът на община Кърджали специално поздрави строителите, надзорната фирма, колегите си за извършените строително – монтажни  дейности.

  „ Специално искам да се обърна към директорите на ЕГ „Христо Ботев“ и на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, че през времето, когато течеше този ремонт, получихме една много голяма подкрепа, за което благодаря за разбирането и за организацията. Благодаря на всички учители и на учениците и техните родители затова, че изтърпяхме всички заедно ремонтните дейности. Важното е, че всичко мина нормално, без инциденти и се надявам през следващите години това, което сме направили като инвестиции да се възвърне като едно добро качество на образованието, в което не се съмнявам”, каза още кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. 

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 2220 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign