Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

След 36 години за втори път бе открито напълно обновеното СУ „П. Р. Славейков”

 16 Януари 2020

В истински празник се превърна откриването на обновената сграда на СУ „П.Р.Славейков” по проект „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”. Точно по обяд двора на учебното заведение се изпълни с негови възпитаници, дойдоха и част от техните родители, за да станат съпричастни на второто откриване на сградата след 36 години. Сред официалните гости бяха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, заместникът му инж. Катя Митовска, ръководител на проекта, зам. областния управител Севда Камбурова, началникът на РУО Кърджали Гроздан Колев и общински съветници.

Церемонията по откриването започна с изпълнение на възпитаниците на училището, а след това ръководителят на проекта инж. Катя Митовска се обърна към присъстващите с думите:

„Изключително съм развълнувана да бъда тук сред вас, за да открием обновената сграда на СУ „П.Р.Славейков”. И няма как да не е така виждайки резултата от нашият общ труд. Дейностите по проекта са приключили и се надявам, че всички заедно ще опазим това, което е обновено и съградено, и ще надграждаме.”

От своя страна директорът на учебното заведение Милко Багдасаров предпочете да не дава лична оценка за резултатите от проекта като собественик на сградата по документи, а да посочи три от множество такива. Тези на президента на Р България Румен Радев, на председателя на СБУ Янка Такева и на членовете на журито на националния конкурс „Сграда на годината” 2019.

„Оценката за тази сграда я дадоха доста хора а аз ще визирам само трима от тях. Първият е президента на Р България, който по време на посещението си тук миналата година каза: „Това не е обикновено българско училище. Това е храм на българският дух и на българската просвета. Вторият човек, чието мнение също много ценя, защото е обиколил много училища не само в България, но и в Европа, е председателя на СБУ в България Янка Такева. След като посети нашето училище и помогна за откриването на новия кабинет по биология, тя каза : „В България няма такова училище”. И третата оценка, която даде едно авторитетно жури от 31 души, председателствано от зам. Министъра на регионалното развитие и благоустройството, бе голямата награда-Сграда на годината, получена през месец ноември 2019г.”, каза Багдасаров.

След тези думи той предаде щафетата на досегашния председател на Ученическия парламент Преслава Митева, която обобщи оценката на всички ученици от най-голямото училище в Източните Родопи за свършената работа по проекта и резултатите от нея.

„Бях тук преди, по време на и след ремонта, затова и от името на всички ученици мога да кажа, че се чувстваме абсолютни късметлии да учим не в едно от най-хубавите училища, а в най-хубавото, защото ние като негови основни ползватели,  тук прекарваме голяма част от времето си. Миналата година беше едно доста голямо предизвикателство както за нас, така и за нашите учители, защото освен основните задължения, които имахме към учебния процес, ние трябваше да се справим и с не малката пречка да учим в условия на тотален ремонт. Но може би точно заради това в момента удовлетворението ни е още по-голямо - да видим училището си такова каквото е в момента. Аз от строителство не разбирам, но няма как да не си доволен след дадените оценки. А няма как да не сме доволни, защото вървиш по коридорите и ти е хубаво.”, каза в заключение Преслава Митева.

 

„Новата сграда е прекрасна, тя наистина е невероятна. Тя показва огромните средства, които се влагат в образователната инфраструктура на страната.” , подчерта в приветствието и зам.областният управител Севда Камбурова. Тя пожела на всички успех и да продължават да показват колко много могат, колко много искат и колко много могат да постигнат.

В края на церемонията, преди да бъде прерязана лентата на обновеното школо, към присъстващите се обърна и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той припомни, че реализацията на проектите от образователната инфраструктура са важни не само за общинското ръководство, но и за децата, които вече се възползват от направеното, за да учат в една по-добра среда.И допълни:

„Осъзнаваме колко важен е днешният ден, не само за „Славейков” но и за Кърджали. Преди 36 години през 1984 година е било първото откриване на училището, днес всички ние сме част от второто му откриване. Това е изключителен шанс за всички” Градоначалникът поиска да чуе не само оценката на директора и на Ученическият парламент, но и на всички присъстващи на церемонията ученици. Колективният отговор на въпроса : „Доволни ли са от направеното?” на възпитаниците на училището бе мощтно „ДА”.

Инж. Азис благодари на всички участници в процеса на изпълнение на проекта и се обърна специално към всички учители, деца и техните родители с думи на благодарност за разбирането, което са проявили през изминалите месеци. „Всички вие - ученици, преподаватели и родители, бяхте добър пример как можем да работим ”, подчерта градоначалникът.

В края на привествието си инж. Хасан Азис връчи на директора на СУ „П.Р.Славейков” Милко Багдасаров статуетката завоювана от националния конкурс „Сграда на годината”, за да остане в сградата на училището.

Двамата заедно, с един от най-малките възпитаници на школото, я поставиха на специално място до входа на училището.

Още снимки
 Прочитания: 1797 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign